02 / 05 / 2024

Konut kredisinin tamamı nasıl alınır?

Konut kredisinin tamamı nasıl alınır?

3980 sayılı ve 16 Aralık 2010 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararı gereğince bankalarda en fazla konut değerinin yüzde 75'ine kredi veriliyor. Peki,konut kredisinin tamamı nasıl alınır?



Konut kredisinin tamamı nasıl alınır?

Satın alınmak istenen ev için bankadan konut kredisi kullanılabiliyor. Bu kredi, diğer kredilere göre daha uzun vadeli ve daha düşük faizli oluyor.


Bir bankanın onay vermediği konut kredisi başvurusuna diğer bir banka onay verebiliyor. Bunun nedeni ise, konut kredisi verilecek kimselerde aranan özelliklerin bankadan bankaya değişmesi.


Kredi başvuru sürecinde, kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülüyor. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor.


Başvurusu onaylanan kimseye taşınmaz satış bedelinin tamamı değil, ekspertizin tespit ettiği bedelin belli bir yüzdesi veriliyor.


Bilindiği üzere, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamaya göre, konutun yüzde yüzüne kredi verilmiyor. 


3980 sayılı ve 16 Aralık 2010 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararı gereğince bankalarda en fazla konut değerinin yüzde 75'ine kredi veriliyor. 


Bu oranın üzerinde banka, kişiye konut kredisi kullandıramıyor. Ancak, yapılan bazı uygulamalar ile konutun tamamına kredi kullanmak mümkün olabiliyor. Peki, konut kredisinin tamamı nasıl alınır?


Konut kredisi verilmeyen kalan kısım için ayrı ihtiyaç kredisi hesabı açılabiliyor. Böylece konutun yüzde yüzüne kredi kullanılmış oluyor.


Ancak çekilen kredilerin aylık taksit ödemelerinin, kayıtlı gelirin yarısını geçmemesi gerekiyor. Aksi durumda banka ihtiyaç kredisini kullandırmada risk görebiliyor.



Maaşa göre ne kadar konut kredisi alabilirim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön