29 / 04 / 2024

Konut krizi nasıl çözülür?

Konut krizi nasıl çözülür?

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Türkiye genelinde yaşanan konut krizinin çözümünde planlı bir şekilde özel sektörün yeni konut üretiminin teşviki ile çözülebileceğini kaleme aldı. 



Konut talebinin yüksek olması ve üretimin yeterli olarak karşılanamaması ile birlikte “Artan konut fiyatları ve kiralar” kamuoyunun gündeminde önemli ölçüde yer tutuyor. Konut fiyat ve kiralarında yaşanan bu ciddi artış, pandemi sürecinin getirdiği güvencesiz koşullar ve ekonomik krizle birlikte değerlendirildiğinde konut krizi olarak ortaya çıkıyor. Konut piyasasında yaşanan değer değişimleri Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki yerini de etkilemekte. Knight Frank Uluslararası Konut Fiyat Endeksi’ne göre Türkiye Eylül ayı son endekste de geçen dönemlerdeki gibi fiyat artışlarında dünyada ilk sırada yer aldı. Türkiye'de konut fiyatlarındaki yıllık artış %160,6 oranında, enflasyondan arındırılmış reel artış oranı da 45,9 oranında hesaplandı. 

Konut krizi nasıl çözülür?

Toplumun konuta erişimini sağlamak amaçlı planlanan düşük faizli konut kredisi kampanyaları konut krizini çözmekten ziyade aksine, konut almak üzere yeterli sermaye birikimi olan orta-üst ve üst gelir grupları için negatif reel faizle sermaye aktarımı yapılmış, talep artırılmış ve konut arzının geçmiş yıllara oranla düşük olduğu bu dönemde, dolaylı olarak konut fiyatlarının daha da artmasına sebep olacaktır. Düşen alım gücüne istinaden konut sahipliliğinin arttırılabilmesi için yeni konut üretiminin artması gerekmektedir. Bunun için arazi maliyetlerinin düşmesi özel sektörde imarlı arazi geliştirmenin önünün açılması kamuda kentsel dönüşüm süreçlerinin teşvik edecek yeni ilave düzenlemelere gidilmesinde fayda olacaktır. Konut fiyatlarındaki en yüksek baskı arazi maliyeti olarak görülmektedir. TOKİ üzerinden sosyal konut üretiminin dışında özel sektöründe bu konuda önünün açılması için desteklerin arttırılmasında fayda olacaktır. Konuta ilişkin geliştirilecek politikalarda ilk konut edinimine teşvik sisteminin alt ve orta sınıfa odaklanacak şekilde kapsamının genişletilmesi, konutun bütüncül bir sistem olarak ele alınması gerekmektedir. Aksi hâlde, mülkü veya sermayesi olanlar yeni mülkler almaya devam ederken, toplumun geniş kesimi her geçen gün yaşanabilir konuta erişmekte güçlük çekmeye devam edecektir. 

Küresel konut krizi kapıda! Konut fiyatları ne olacak? Ev alacakları da ev sahiplerini de ilgilendiriyor!

Almanya’da emlak krizi büyüyor! Sosyal konut açığı çok fazla!

Bu kadarı da pes dedirtti! İstanbul’da tek bir oda için 5 bin lira kira isteniyor!


Geri Dön