30 / 04 / 2024

Konut satışlarında yabancıların payı büyüyor!

Konut satışlarında yabancıların payı büyüyor!

Sektör temsilcileri, ilk 11 ayda yabancılara konut satışından elde edilen kazancın yaklaşık 8.5 milyar dolar düzeyinde olduğunu öngörürken, sene sonunda bunun 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.



Sektör temsilcileri, ilk 11 ayda yabancılara konut satışından elde edilen kazancın yaklaşık 8.5 milyar dolar düzeyinde olduğunu öngörürken, sene sonunda bunun 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; vatandaşlık amaçlı alımlar ek olarak, özellikle İstanbul'da benzer metropollere göre dolar bazında hala düşük kalan metrekare fiyatları ile yatırımın hızlı geri dönüş potansiyelinin yatırım amaçlı yabancı ilgisini çeken etkenlerden olduğu vurgulanıyor.

Konut satışlarında yabancıların payı büyüyor!

TÜİK tarafından dün açıklanan verilere göre, yabancılara konut satışı Kasım ayında 2020'nin aynı ayına göre yüzde 48.4 arttı ve 7 bin 363 adet olarak kaydedildi. Bu sayı, verinin açıklanmaya başladığı 2013'ten bu yana en yüksek alımı ortaya koyuyor.

Konut satışlarında yabancıların payı büyüyor!

SON BİR AYDA SATIŞLAR ARTTI

Gayrimenkul satış firması Golden Sign'ın Kurucu Ortağı Gül Gül, yabancıların konut talebinde özellikle son üç ayda çok büyük bir yükseliş kaydedildiğine dikkat çekerek, "İstanbul'a zaten talep çok fazla. TL'nin değeri düşüp dolar çıktığı zaman çok daha cazip hale geliyor" diye konuştu. Gül, şunları kaydetti: 

"Beylikdüzü, Bahçeşehir, Başakşehir ve Esenyurt'ta dört satış ofisimiz var. Bir satış ofisinde daha önce normalde ayda 30-35 daire satılırken, şu anda bu 50-60'lara çıktı. Kurdaki son hareketle birlikte yabancılar ticari gayrimenkul de almaya başladı. Son bir ayda bayağı ticari gayrimenkul satışı da yaptık."

Konut satışlarında yabancıların payı büyüyor!

Dolar/TL, dün 14.99 seviyesine kadar ulaşarak yeni tarihi seviyesine çıktı. TL'nin dolar karşısındaki bu seneki değer kaybı 14.99 rekoruna göre yüzde 50'yi geçti. TL'de yaşanan kayıpların yüzde 45 ile büyük kısmı Eylül ayı başından beri, yani TCMB'nin ilk faiz indirimi sinyalinden itibaren yaşandı. Yabancılara konut satışı TL'deki sert düşüşün başladığı Eylül'de yaklaşık yüzde 26, Ekim'de ise yüzde 12 yükseldi. Türkiye'den 250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancılar vatandaşlık hakkı kazanıyor. 

Konut satışlarında yabancıların payı büyüyor!

Konut alımlarının hem vatandaşlık, hem de yatırım amaçlı alımlardan oluştuğuna vurgu yapan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Sadece vatandaşlık başvuruları olarak değil, yatırım amaçlı alımlar da yoğun. Kur atağı olan her dönemde yabancı alımlarında artışlar görmüştük. Ama bu sefer, hepsinden kuvvetli bir alım geldi" açıklamasında bulundu. Maya, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: 

"Yatırım, yabancı taraftan baktığımızda çok cazip hale gelmiş durumda. İstanbul gibi bir dünya kentinden gayrimenkul alıyorsunuz ve bu yatırımınız dolar bazında çok ucuz oluyor. Diğer metropollere göre düşük fiyatlar yatırımı daha cazip hale getiriyor."

Konut satışlarında yabancıların payı büyüyor!

TÜİK verilerine göre, Kasım 2021'de en fazla satış İran vatandaşlarına gerçekleştirilirken, bunu Irak, Rusya, Almanya, Kazakistan ve Afganistan vatandaşları takip etti.

Yabancılara yapılan konut satışından elde edilen gelirle ilgili açıklanan resmi bir veri mevcut değil. Sektör temsilcileri, İstanbul'daki metrekare fiyatlarının benzer metropollere göre hala çok düşük olduğuna; fiyatların zaman içinde benzer metropoller gibi değerleneceği beklentisinin de yabancı yatırımcının ilgisinde belirleyici olduğuna dikkat çekiyor. 

Konut satışlarında yabancıların payı büyüyor!

Yabancı yatırımcının yatırım amaçlı olarak yüksek getiri sunabileceği yeni merkezlere odaklandığının altını çizen Golden Sign Kurucu Ortağı Gül, İstanbul'da evlerde ortalama metrekare fiyatı 500 euro civarındayken, bunun Paris'te 12,000, Londra'da 11,000, Münih'te 8,500, Madrid'de 2,600 Euro'ya kadar yükseldiğini belirtti. Gül, "Görülüyor ki İstanbul Avrupa metropollerine göre henüz istenilen değere ulaşmış değil. Ancak hızla değer kazanıyor. Konut talebi, yüksek enflasyon ve dövizdeki artış nedeniyle İstanbul dünyada konutun en çok değerlendiği şehirlerden biri. Bu da İstanbul'u yabancı yatırımcı açısından cazip kılıyor." diye konuştu.

 

Yabancılara ocak-kasım döneminde 50 bin 735, kasımda ise 7 bin 363 konut satılırken, bu alanda hem yıllık hem de aylık rekor kırıldı.

Yorumu: Yabancıya konut satışı acilen durdurulsun! Türkiye'de emlak alana vatandaşlık verilmesin! Oturum izni yeterli!

— Tebernüş Kireçci (@TebernKireci1) December 14, 2021

 

2021 Kasım'da 178 bin 814 konut satıldı!

Gayrimenkul yatırımda güvenli liman oldu!

Dövizini bozduran ev aldı!

Konut satışları rekor kırdı! İşte nedeni!

Konut kredisi faiz indirimi satışları uçurdu!

Yabancıya konut satışında çifte rekor!


Geri Dön