Konut sektöründe 2021 yılı nasıl geçti?
Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, pandeminin etkisinin halen devam etmesi ve hızla yükselen konut fiyatlarına rağmen geçtiğimiz yılda gayrimenkule olan ilginin devam ettiğini ve konut yatırımı yapanları kazandığını değerlendirdi.
2020 yılında pandemi sürecine rağmen Ağustos sonuna kadar devam eden konut kredisi kampanyaları ile yükseliş trendine seyreden konut sektörü geçtiğimiz yıla yükselen faiz oranlarıyla girdi. 2020 yılının son çeyreğinde yükselme eğilimine giren konut kredisi faiz oranları 2021 yılının başından itibaren neredeyse tüm yılı aylık ortalama yüzde 1,50 seviyelerinde seyretti. Yılın ilk ayları Ocak-Şubat dönemine ciddi bir düşüş ile başlayan sektör, toparlanma çabasında olsa da yılın ilk yarısında daralma yaşadı. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren hızla yükselen enflasyon ile birlikte döviz ve altın gibi yatırım araçlarından karını realize eden ve enflasyonist ortamda parasının değerini korumak isteyen tüketicilerin gayrimenkule yöneldiği görüldü. Bozulan arz talep dengesi ve azalan konut stoklarına istinaden yılın son çeyreğinden itibaren yeni konut projeleri pazara sunulmaya başladı.
Konut fiyatları yükseldi!
Pandemininde etkisi ile son iki yılda artan emtia fiyatları ile birlikte inşaat maliyet artışları demir ve çimentoya yapılan zamlarla daha da yükseldi. Özellikle döviz fiyatlarına ve enflasyon oranına bağlı olarak, tüm inşaat girdilerinde önemli fiyat artışlarına neden oldu. Bu artışlar ile birlikte ortaya çıkan tedarik sorunu devam eden inşaatları yavaşlattı. Stoklarında azalmasıyla birlikte gayrimenkul sektöründe hızlı bir fiyat artışı yaşandı. Gayrimenkul sektörü, 2021 ile birlikte güçlü bir toparlanma sürecine girmiş olmasına rağmen dengelerin halen tam olarak oturmamış olması nedeniyle müşteri talebi tarafında temkinli yaklaşım devam etti. Ancak talep koşullarındaki temkinli görünüme rağmen Türkiye’de dahil olmak üzere küresel konut fiyatlarındaki artış trendi devam etti.
Konuta yatırım yapanlar kazandı!
Geçtiğimiz yıl hızla artan inşaat maliyetleri ve azalan konut stokları yeni üretilen konut fiyatlarında yüksek oranlarda değer artışlarına neden oldu. Orta ve uzun vadede getiri tablolarına bakıldığında yatırımcılar için her zaman gayrimenkul yatırımlarının en güvenli liman olduğu geçen yılda görüldü. Kısa vadede yüksek faiz oranları veya döviz yatırımları daha çekici gibi görünse de, konut yatırımı yine orta ve uzun vadede daha çok kazandırmaya devam etti.
Yılın son aylarında talep arttı!
Pandeminin etkilerinin halen devam ediyor olması üzerine İnşaat maliyetlerindeki hızlı artış ile berabere geçtiğimiz yıl yeni konut yatırımlarında ciddi azalma yaşandı. Ancak buna rağmen Kasım ayında 178 bin konut satılarak yılın en yüksek aylık satış rakamı olurken 11 ayda 1 milyon 265 bin ev satışı gerçekleşti. Kamu bankalarının konut kredi oranlarında yaptığı indirimin satışlara yansıdığı görüldü. Yılın en yüksek rakamına ulaşılması ile birlikte ipotekli satışların toplam içerisinden aldığı pay da bu yılın zirvesini gördü.
Yabancıya satış arttı
Yabancı gayrimenkul yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi artarak devam ediyor. Türkiye’nin yabancıya sattığı konut adedi, Mütekabiliyet Yasasının çıktığı 2012 yılından itibaren hızla artarken, geçtiğimiz yıl henüz tamamlanmadan gerçekleşen konut satışı 50 bin adedi geçti ve yılık bazda rekor satış gerçekleşti. Özellikle İstanbul’un yoğun ilgi gördüğü yabancı pazarında Türkiye’de gerçekleşen her iki konut satışından bir tanesi İstanbul’dan gerçekleşti.
Soner Keleş