03 / 05 / 2024

Konut sitesi mevzuat kitabı hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

Konut sitesi mevzuat kitabı hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "konut sitesi mevzuat kitabı " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Konut site yönetimlerinin belli bir mevzuatı yoktur. Bundan dolayı bazı meslek erbabı, diğer maliklerin bilgisiz olmasından dolayı, sitelerde kooperatif, dernek hatta şirket mevzuatlarını uygulamaya kalkışırlar, bunu da becerirler. Ancak buradaki birliktelik sözleşmeden, üyelikten, ortaklıktan değil aynı haktan kaynaklanmaktadır.  Bu detaydan ileri farklılığın farkında olunmadığından siteler sahipsiz kalır, üç beş kişi tarafından borca sokulur, yönetilmeye kalkışılır. Oysa insanlar yönetilmek değil, hizmet almak isterler.


Site yönetimi mevzuatının temeli 634 sayılı Kat mülkiyet Kanununun ilgili bölüm ve maddelerinden çıkarımlarla oluşturulur. Ancak burada da yine, insanların uyuşmazlığı üzerine kurulmuş  bazı meslek erbabı, “kat malikler birliği” kavramına hiç yaklaşmadan konuyu hukuksal olarak ele alır.


Doğrusu, konuya hukuki-mali-idari ve sosyal olarak hakim ve site yönetim ve yaşam kültürüne hakim site yönetim danışmanlarına iyi bir yönetim planı hazırlatmaktır. Bu plan siteye özel mevzuatı tereddütte meydan bırakmayacak şekilde içermelidir. Maalesef kopyala-yapıştır ile yapılan yönetim planları, zaten ve bilakis uyuşmazlığın kaynağı olmaktadır. Çünkü site yaşam senaryosuna göre değil de hukuki olarak kağıt üzerinde oluşturulmuştur.


Bir çok sitemizin yönetim planı, bir çok yok hükmünde madde içermektedir. Bu durumda site yönetimleri ; site yönetim ve yaşam kültürüne hakim, Yönetimi Mevzuat Kitabı hazırlatmalı ve tereddüt oluşturacak hiçbir konu bırakmamalı, kurulların çağrısından, oyların sayılmasına, özel nisaplı kararlardan, oy çokluğuna kadar tek  tek senaryoları ortaya koymalıdır.


Hakimin kararının bile yerine geçmediği malikler birliği iradesini hiç kimse vesayet altına almamalı, mevzuatı olan bir konuda hukuki süreçler başlatılmamalı, komşuluklar bozulmamalıdır.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf 


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Site yönetimi nasıl taşere edilir?



Geri Dön