21 / 05 / 2024

Konut tercihinde rota yeniden oluşturuldu! Bu iki bölgeye dikkat!

Konut tercihinde rota yeniden oluşturuldu! Bu iki bölgeye dikkat!

Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artış sebebiyle satın alma ve kiralama bölgelerinde rota yeniden oluşturuldu. Trakya konut-arsa satın alma grafiğinde üstünlük sağlarken Karadeniz ve Ege Bölgesi'ne ilgi oldukça arttı.



Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre konutta taşınma grafiğinin ilk belirleyicisi tüm dünyayı etkisi altın alan pandemi süreci olmuştu. Pandemiyi de 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremleri izledi.

En çok konut artışı Ordu'da

Merakla beklenen Endeksa verilerine göre, Mayıs'ta en çok konut satışının olduğu ilk 30 şehir masaya yatırıldığında Ordu’nun bu kentler arasındaki vurgusu dikkat çekiyor. Ordu’da konut satış fiyatlarında değer artışı yüzde 124, ortalama konut metrekare satış fiyatı 14 bin Türk Lirası, ortalama konut fiyatı 1 milyon 820 bin 130 Türk Lirası şeklinde oldu. Türkiye’de son 1 sende satılık konutlarda en fazla değer artışı da yüzde 172’lik artışla Kırklareli’de yaşanırken, ortalama satılık konut fiyatları 1 milyon 850 bin lirayı geçti. Ayrıca Kırklareli’yi satılık konut değeri yüzde 160 artarak ortalama satılık konut fiyatı 2 milyon 126 bin Türk Lirası olan Edirne izledi.

Konut tercihinde rota yeniden oluşturuldu! Bu iki bölgeye dikkat!

Kuzey Ege yatırımcının odağında

Yine verilen detaylara göre, pandemiyle gelişen bu süreçte beyaz yakalıların tercih ettiği Ege kıyıları dışında artık bölgedeki pek çok yerleşim alanı orta gelirlinin yeni konut yatırımında ön plana çıkıyor. Bu açıdan özellikle fiyatların daha sınırlı arttığı Kuzey Ege’deki ilçeler ön plana çıkıyor. Diğer taraftan yeni yatırımların bu sene arttığı  Urla ve Çeşme’de ise üst gelir grubunun alımlarında da artışlar başladı. Kıyı bölgelerde fiyatları son üç senedir katlanan Antalya ve Muğla’da hareket şu anda biraz yatay kalırken, bölgelere olan talebin sürmesiyle fiyatların zaten yüksek seyreden bir grafikten devam etmesi bekleniyor.

En yüksek fiyat artışı o ilde

Sahibindencom, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan “sahibinden Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporunun yenisi de geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Kira artış oranları masaya yatırıldığında mayıs ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 101 şeklinde olurken büyükşehirlerdeki kira artış hızlarının farklılık gösterdiği de göze çarpıyor. En yüksek fiyat artışı görülen şehir yıllık yüzde 288 ile Trabzon şeklinde görülüyor.

Konut sitesi aidatlarına 'ara zam' şoku! Kira ve aidatlar eşit hale geldi! Bakanlık devreye girdi!

Konut yatırımında Ruslar yüzde 44,4'lük artışla lider oldu! Türkiye'den ilk 5 ayda 5 bin 723 adet konut aldılar!

Kiralık konut talebi ilk defa satılık konut talebini geçti!


Geri Dön