27 / 04 / 2024

Konutlara ait çöp vergisi neye göre hesaplanır?

Konutlara ait çöp vergisi neye göre hesaplanır?

Çöp vergisi; Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların ödemesi gereken vergi olarak biliniyor. Peki, konutlara ait çöp vergisi neye göre hesaplanır?



Konutlara ait çöp vergisi neye göre hesaplanır?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan bina kullanıcılarının ödemesi gereken vergiler arasında çöp vergisi de yer alıyor. Çöp vergisini binanın sahibi değil, bina kullanıcısı ödemekle yükümlü sayılıyor. 


Diğer bir ifadeyle çevre temizlik vergisi olarak bilinen çöp vergisi konutlar ve işyerleri için farklı hesaplanıyor ve tahsilatı da farklı oluyor.


Çöp vergisi hesaplaması!

Konutlara ait çevre temizlik vergisi 2015 yılı güncel fiyatları şu şekilde; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor. 


İşyerleri sahip veya kiracılarının çöp vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Çöp vergisinin ilk taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında veriliyor. 2015 yılı vergi takvimine göre, çöp vergisinin 1. taksit ödemeleri devam ediyor. 


2015 yılı çöp vergisi tutarları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön