02 / 05 / 2024

Kredi çekeceklere çok kötü haber!

Kredi çekeceklere çok kötü haber!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık kararı, bankaların zorunlu karşılıklar yükümlülüğünü artırırken kredi maliyetlerini de arttıracak. İşte detaylar...



Merkez Bankası'nın söz konusu kararında yabancı para mevduatın/katılım fonlarının gerçek kişi dönüşüm oranlarının yüzde 5’in altına kalanlara ek 500, yüzde 5 ile yüzde 10 arasında kalanlara ek 300 baz puan zorunlu karşılık kararlaştırılmıştır.

2021 yılınon sonunda uygulanmaya başlanan KKM uygulamasında gerçek kişilerin DTH’dan Türk Lirasına dönüşümü yüzde 5’e yakındır. Tüzel kişilere baktığımızda ise bu oran yüzde 16’dır. 24 Aralık 2021'de 163.4 milyar dolar olan gerçek kişilerin mevduatı 15 Nisan 2022 tarihinden itibaren 155.6 milyar olup dönüşüm 7.8 milyar dolar ve oran yüzde 5’dir. Söz konusu uygulama ile gerçek kişilerin bankalarda bulunan döviz tasarruflarının ağırlığı fazlalaşmaktadır.

Kredi çekeceklere çok kötü haber!

Geçtiğimizhafta 2,523 milyar Türk Lirası olan mevduat 60 milyar Türk Lirası artarak 2,583 milyar Türk Lira'ya çıktı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön