12 / 05 / 2024

Kredi kartı borcu olup da kara listeye girenlere TOKİ'den indirimli ev haberi!

Kredi kartı borcu olup da kara listeye girenlere TOKİ'den indirimli ev haberi!

TOKİ, Türkiye'nin dört bir yanında ucuz finansman modeliyle alt ve orta gelirli aileleri konut sahibi yapmak için çalışmalarını hız kemeden sürdürecek. Peki TOKİ'den ev almak isteyip de kredi kartı borcu olanlar nasıl ev alacak? İşte detaylar..



2015 Mayıs’ta çıkan, “Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği”nin 18. maddesinde kredinin geç ödenmesi durumunda kredi veren kurumun yasal olarak nasıl bir yol izleyebileceği şöyle izah ediliyor: 

"Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksiti ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur."

İlgili yönetmelikte yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere birbirini izleyen iki taksit ödenmemesi durumunda, süre verilerek yasal işlemler başlatılıyor.Tebliğ edilen 30 günlük sürede ödeme yapılmaması durumunda ise, yasal takip başlatma hakkı doğuyor.Yani, toplam 90 gün (3 taksit) ödeme yapılmaması durumda kara listeye alınmış olunuyor. Bu belirtilen yasal sürelere ek olarak kredi veren kurumlar süre verebilir. Ancak, kredi veren kurumların yasal süreleri uzatma konusunda çok fazla esneme yapmadıkları da bilinmektedir.

 


Geri Dön