17 / 05 / 2024

Kripto para yasasında nelere yer verilmeli?

Kripto para yasasında nelere yer verilmeli?

Av. Görkem Gökçe, kripto para yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gökçe, "Kripto para konusunun düzenlenmesinin bir diğer önemi de vatandaşlarımızın haklarının korunması" dedi.



AMAÇ KİŞİLERİN MAĞDURİYETİNİN ÖNÜNE GEÇMEK

Günümüzde oluşan pazarın büyüklüğü ve yatırımcılardan gelen talep sebebiyle kripto para yasası da sık sık gündeme geliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş konuya ilişkin geçen gün gerçekleştirdiği açıklamada "Amaç yasaklayıcı değil, düzenleyici bir yasal düzenleme ortaya çıkarmak ve birikimlerini kripto varlıklarda değerlendirmeye çalışanların mağdur edilmesinin önüne geçmek" ifadelerini kullandı ve böyle kripto para birimlerinin yasa taslağının da çerçevesi belirlenmiş oldu. 

TÜRKİYE’DE 14 MİLYON YATIRIMCI VAR

Sermaye Piyasası Kanunu’na ilave edilecek hükümlerle hayata geçirilmesi amaçlanan düzenlemeyle; kripto varlık, kripto varlık alım satım platformu, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti gibi tanımların bir hukuki tanıma kavuşturulmasına imkan sunulurken, kripto varlık alım satım platformlarının hayata geçirilebilmesi ve faaliyete alınması da da Sermaye Piyasası Kurulu’nun iznine tabi olacak. 

Kripto para yasasında nelere yer verilmeli?

Yasa tasarısıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan bilişim ve teknoloji hukuku uzmanı Av. Görkem Gökçe, düzenlemenin Merkez Bankası tarafından çıkarılan ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’ ve ‘Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’in ardından üçüncü dalgayı meydana getirdiğine vurgu yaparken, 14 milyon civarındaki yatırımcı olan piyasada tüketicilerin ve vatandaşların mağduriyetini engelleyecek, piyasanın da gelişmesin de engel teşkil etmeyecek bir düzenlemenin hayata geçirilmesinin gerekli olduğuna dikkat çekti. 

KÜÇÜK ESNAF VE GENÇLER KRİPTO PARALARA İLGİ GÖSTERİYOR

Kanun tasarısıyla ilgili açıklamalar yapan Av. Gökçe, “Türkiye’de kripto para kullanımı çok yaygın. Her sektörden insan kripto paralara yatırım yapıyor. Özellikle kamu bürokrasisi, emniyet, güvenlik sektörüne mensup kişilerle, küçük esnaf ve gençler kripto paralara ilgi gösteriyor. Bu kadar ilgi gösterilen bir konu olmasına rağmen hala net bir şekilde düzenlenmediğini görüyoruz. Belirsizliğin sürmesi yatırımcıları ve ülkemizdeki kripto para sektörünü olumsuz etkilemeye başlayabilir. Bu sebeple gelecek düzenlemelerin kripto para piyasasının çerçevesini çizmesi ve bazı tanımları ortaya koyması bizim için çok önemli. Çünkü her ne kadar kripto paralar kamuoyunun gündemini uzun süredir meşgul etse de çoğu kavram üzerinde henüz bir uzlaşıya varılamadı” şeklinde konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön