Kripto paralar değerlenecek mi? İşte Bitcoin beklentileri...
Kripto paraların kullanımında dünyada dördüncü, Avrupa’daysa ilk sıraya yerleşen Türkiye’de, kripto para piyasaları için getirilecek düzenlemelerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Peki bu düzenlemeler belli oldu mu?Kripto paralar değerlenecek mi? İşte Bitcoin beklentileri...
Kripto para piyasasında düzenleme nasıl olmalı?
Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan, bir dönem Türkiye’de kripto para varlığının yasaklanacağıyla ilgili yorumlara katılmadığını dile getiriyor.
Vergilendirme ve bir dizi önlem ile beraber Çin ve Amerika modeline değinen Manukyan, böyle bir ortama geçişte yalnızca alış satışı düzenlemek ve onu vergilendirmenin yetersiz kalabileceği görüşünü savunuyor. Manukyan'a göre kripto para ve Bitcoin alım satım işi 2017 yılında yani geride kaldı ve günümüzde çok sayıda iş modeline değiniliyor. Manukyan, şunları kaydetti:
"Son dönemde yapılan açıklamalar bir yasaklama olacağını söylemiyor. O kadar katı olacağını zannetmiyorum ama şu andaki kadar regülasyonsuz olmayacağı da kesin. Çin dijital Merkez Bankası parası çıkartınca rekabeti iyice kesmek istedi. Amerika daha kibarca vergi yasalarındaki inceliklerle yapıyor. Örneğin biraz daha stabil coinleri para piyasası fonları kurallarına dahil etmek istiyor. Bir şekilde herkes bunu dahil edecek. Oranı bilmiyorum ama devletler bu işlerden vergi alır. Ve muhtemelen vergilendirilecek ve bir takım düzenlemeler getirilecek. Burada unutulmaması gereken Kripto para konusu ve Bitcoin aldım sattım 2017’nin konusu. Şimdi Non Fungible Token’ler geldi (Değiştirilemeyen Token) ardından metaverseler geldi. Dolayısıyla çok sayıda iş modelinden bahsediyoruz. Böyle bir ortama geçişte sadece alış satışı düzenlemek ve onu vergilendirmek yetersiz kalacaktır. Çok daha geniş bir şekilde finansın, sanatın, insan haklarının yeniden tanımladındığı hatta diploma ve transkriplerin bile NFT’ye geçeceği bi ortamdan bahsediyoruz. O nedenle birincisi hayal gücünüz ikincisi de cari sisteme geçtiğinizde daha verimli olup olmayacağı önemli. Ve bu yeni yapıyla devam edeceksek, kendi has regülasyonları olacak."