28 / 04 / 2024

Kripto paralar değerlenecek mi?

Kripto paralar değerlenecek mi?

Nisan ayından bu güne büyük düşüş kaydeden kripto paralar 20 Temmuz tarihinden itibaren yükselişe geçti. Bu süreçte Bitcoin yüzde 60, Ethereum yüzde 90 değerlendi. Peki, ayı piyasası sona erdi mi? Yükseliş ne kadar daha sürecek?



Türkiye genelinde de çok sayıda kişinin yakından izlediği kripto paralar hareketlendi. Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre; Nisan'ın ortasında başlayan düşüş trendi 20 Temmuz tarihinin ardından ivmelendi. Ancak bu süreçte özellikle altcoinlere yatırım yapanlar ciddi kayıplarla karşılaştı. Öyle ki Bitcoin’in yüzde 55 gerilediği bu süreçte bazı altcoinlerde kayıplar yüzde 90’ları buldu. Yükseliş hareketinin başladığı Temmuz'un ikinci yarısından bu güne Bitcoin’in yüzde 60’a yakın değerlenmesi genel olarak bütün piyasaya bahar havası getirdi. Fakat düşüşte ağır yaralar alan altcoinlerin büyük kısmı hala kayıplarını telafi etmekten oldukça uzak.

Kripto paralar değerlenecek mi?

Yükselişin nedeni neydi?

20 Temmuz tarihinde başlayan artış trendinin fitilini Ethereum’da (ETH) gerçekleştirilen güncellemenin başarıyla sonuçlanması etkiledi. Zira kripto piyasasının ikinci en büyük coini Ethereum’un güncellemesine ilişkin bazı şüpheler bulunuyordu. Kripto para piyasalarına ilişkin isabetli öngörüler yapan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, Ethereum liderliğinde başlayan hareketin sonucunda hem Bitcoin hem de Ethereum’un önemli seviyelerin üzerine çıktığına dikkat çekerek, “Ethereum 1.700 dolarlardan 3.200 doların üzerine doğru bir hareket yaptı. Ancak altcoinler aynı tepkiyi vermedi. Ayı piyasasından boğa piyasasına geçiş olduğunu söylemek için erken. Ancak bir yükseliş hareketi başlamış durumda” diye konuştu.

Kripto paralar değerlenecek mi?

'Belirsizlik ortadan kalkmalı'

Manukyan’a göre piyasalarda yaşanan artış trendinin hızlanması amacıyla Türkiye’nin de üyesi olduğu Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) kripto paralara ilişkin uygulamak istediği düzenlemelerin netleşmesi ve gündemden kalkması gereklii. “FATF’nin kararı netleşince piyasa yönünü bulacaktır” diye konuşan Şant Manukyan, kripto para piyasası çevresine bir çit çizip ‘içinde oynayın’ demenin de pek kolay olmadığını vurguluyor. FATF’nin düzenlemelere ilişkin yapacağı açıklamaların tarihinin Eylül olduğu ifade ediliyor. 

Kripto paralar değerlenecek mi?

Kurumsal yatırımcılar ve zenginlerin gözdesi...

Kripto para piyasalarına ilişkin düzenlemeler üzerinde çalışılırken kurumsal şirketlerin bu alana yatırımları da devam ediyor. Goldman Sachs destekli fintech şirketi Circle, Amerika Birleşik Devletleri’nde tam rezervli bir ulusal dijital para bankası olma planlarını duyurdu. Diğer taraftan kripto paraların düşük mevduat getirileri sebebiyle zenginlerin ilgi odağında olduğuna da dikkat çekiliyor. Raporlara göre, dünyada 533 milyon kişinin 100 bin dolar ve 1 milyon dolar arasında varlığı bulunuyor. Bu kişilerin faiz oranları çok düşük olduğu için parasını bankalarda tutmak istemediği ve kriptolara olan ilgilerinin yükseldiği dile getiriliyor. Bitcoin alım satımının yüzde 63’ünün kurumsal yatırımcılarca gerçekleştirildiği belirtilirken Fransa’da kripto paralara yatırım yapacak bir fonun kurulması için izin çıktı. 

Kripto paralar değerlenecek mi?

Bitcoin'de kritik seviye nerede?

Bitcoin'de 41 bin 600 dolar seviyesinin yukarı yönlü geçilmesiyle Nisan'da başlayan orta vadeli düşüş trendinin kırıldığına vurguyapan Bitcicom Araştırma Müdürü Mehmet Çoban, "20 Temmuz'da başlayan yükseliş trendi Bitcoin'i 45 bin dolar seviyelerinin üzerine taşıdı. Bitcoin'deki yükseliş trendinin destek noktaları 42.200-42.500 dolar bandı. Bu destek noktasının üzerinde kalındığı sürece yükseliş trendi devam edebilir. 49-50 bin dolar seviyelerinin kırılması durumunda yukarı yönlü hareket hızlanabilir" açıklamasında bulundu.

Kripto paralar tasarruf araçları arasında yükselişte!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön