30 / 04 / 2024

Kripto paralar finansal hizmetleri nasıl etkiliyor?

Kripto paralar finansal hizmetleri nasıl etkiliyor?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, Para Dergisi'ndeki yazısında kripto paraların finansal hizmetler üzerindeki etkilerine değindi. İşte Erdem'in o yazısı...



Bu hafta, blokzincir teknolojisinin finansal hizmetleri ne yönde değiştirdiğini ele alacağız. Blokzincir teknolojisi, kripto paralardan daha eski olmasına rağmen finans endüstrisinde önde gelen yenilikler arasında yer alıyor. Blokzincir teknolojisi ile işlemlerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi, bilgilerin değiştirilemez bir şekilde saklanabilmesi gibi özellikler sektörü daha hızlı, düşük maliyetli ve güvenli bir hale getirecektir.

Kripto paralar finansal hizmetleri nasıl etkiliyor?

RİSKİ AZALTABİLECEK ÇÖZÜMLER

Pandeminin de etkisiyle birlikte kullanımı giderek azalan banknotlar, yerini dijital paralara ya da itibari paraların dijital yansımalarına bıraktı. Günümüzde neredeyse hepimiz temassiz dijital ödemeler gerçekleştirmekteyiz. Yapılan çalışmalar dijital ödemeler yaygınlaştıkça, dijital dolandırıciligin den güne artış kaydettiğini göstermektedir. 

Kullanıcılar, blokzincir teknolojisi sayesinde işlemlerini dağıtık defter teknolojisiyle yürüteceğinden finans alanında şeffaflık sağlanacaktır. Bu şeffaflık, dolandırıcılık gibi olumsuz durumları açığa çıkarabilir ve finansal kurumlar için riski azaltabilecek çözümler sunabilir.

Açık blokzincirde yapılan ödemeler ve para transferleri, geleneksel bankacılıktan çok daha hızlı ve daha kolay takip edilebilir şekildedir. Güvenlik özelliğinin dışında, finansal teknoloji şirketleri ve buyük miktarda veri kullanan diğer işletmeler veri bütünlüğünü oluşturmak için blokzincirlere ihtiyaç duyar. 

Blokzincirler hem verilerin değiştirilme, çalınma ya da kaybolma gibi problemlerini çözerken hem de bu verileri daha az yer kaplayacak şekilde saklayabilmektedir. Yalnızca kurumlar için değil, yatırımcılar için de maliyet avantajı sağlayan blokzincir teknolojileri hızlı ve ucuz para transferi ve işlemler için kullanilabilmektedir.

Kripto paralar finansal hizmetleri nasıl etkiliyor?

FİNANSAL HİZMETLERİN AYRILMAZ PARÇASI

Blokzincirler aynı zamanda, banka teminatlarının ve kredilerin gerçek zamanlı, çok taraflı takibini ve yönetimini sağlayabilmektedir. Değiştirilemez veri kayıtlarından yararlanan sistemiyle sürece dair daha hızlı ve daha doğru raporlama imkanı verir. Ayrıca kullanılan kredilerin takibi ve kötüye kullanımına dair engellemelerde bulunabilir. Örneğin tarım alanında kullanılması amacıyla verilmiş bir krediyi ele alalım. Blokzincir teknolojisi kullanılarak verilen bu kredinin tarım ürünlerinin geliştirilmesi ve yetiştirilmesi dışında herhangi bir alanda kullanımı engellenebilir. Bu sayede verilen kredilerin doğru alanda kullanımının takibi sağlanabilir. Devletler tarafından kullanıldığında vergi geliri kaybının ve kara para aklama suçlarının önlenmesi, hızlı ve düşük maliyetlerle yüksek miktarda fon transferi yapılabilmesi gibi blokzincir teknolojilerinin özellikleri bizlere gelecekte finansal hizmetlerin ayrılmaz bir parçası olacağını göstermektedir.

Kripto para almayı düşünenler dikkat! Türkiye'de en çok tercih edilen kripto paralar...

Tarım Kredi'de 5 lt ayçiçek yağı ve kırmızı et indirimi! İşte TMO 24 Nisan sıvı yağ, kırmızı et fiyat listesi

Çiftçilere tohum ve gübre desteği müjdesi! Belediyelerden üreticilere dev destek başladı! 

Benzin, motorin ve LPG litresi kaç TL? Yeni zam kapıda mı? Opet, Petrol Ofisi, BP, Total ve Shell 24 Nisan fiyat listesi

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön