18 / 05 / 2024

Kripto paralardaki endişeler neler? Yatırımcılar dikkat! Uzmanlar anlattı...

Kripto paralardaki endişeler neler? Yatırımcılar dikkat! Uzmanlar anlattı...

Kripto para piyasası birçok alanda olduğu gibi İslam hukuku açısından da tartışmalara sebep oluyor. Bir grup kripto paraların caiz olduğunu savunurken bir diğer grup ise caiz olmadığını savunuyor. Peki kripto paralar caiz mi?



 

 

ENDİŞELER SÖZ KONUSU

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; İslam finansıyla ilgilenen bazı hocalar her kripto paranın ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek ve kripto paraların içerdiği risklerin fiziksel paralar için de geçerli olduğununda altını çizerek kullanılmasında bir sakınca olmadığını açıkladı. Bu bağlamda oluşan kafa karışıklığını gidermek amacıyla İlim Hizmet Araştırma Derneği (İHAM) tarafından gerçekleştirilen “Fıkhi Açıdan Kripto Paralar” panelinde konunun uzmanları önemli açıkamalar yaptı. Peki kripto paralar caiz mi? İşte yanıtı...

Prof. Dr. Mustafa Karataş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk olarak, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Dr. Mervan Selçuk, kripto paralarla ilgili endişelerini şu ifadelerle özetledi:

"- Kripto (gizli) ve merkezi olmaması.

- Tarafların hukukunun korunmasının mümkün olmaması.

- Vergilendirme problemi.

- Enerji ihtiyacı ve PoS sorunu.

- Yasadışı faaliyetlerde kullanılması.

- Volatalitenin (finansal oynaklığın) çok yüksek olması.

Kripto paralardaki endişeler neler? Yatırımcılar dikkat! Uzmanlar anlattı...

"HER PARA KENDİ ÖZELİNDE DEĞERLENDİRİLMELİ"

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Süleyman Kaya ise bu endişeleri şöyle değerlendirdi:

“- Piyasada binlerce kripto para var ve her biri kendi özelinde değerlendirilmeli. Verilen fetvalarda bu konu gözardı ediliyor.

- İkinci olarak ise kripto paralarla ilgili her şeyin toplu olarak değerlendirilmesini doğru bulmuyorum. Mesela bir kripto parayla uluslararası para transferi yapmak ile kripto paraların değerlerindeki dalgalanmayı kazanca çevirmek aynı şeymiş gibi genel bir değerlendirme yapılıyor. Ancak yapılan bu farklı işlemlerin farklı değerlendirilmesi gerekiyor.
- Bahsi geçen endişelerden kripto paraların kaynağı belli olmadığı için illegal faaliyetlerde kullanılması konusu bütün teknolojik gelişmeler için söz konusu. En basitinden cep telefonları da illegal örgütlerin iletişimini kolaylaştırdı ancak telefonların meşruiyetini tartışmıyoruz."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön