12 / 05 / 2024

Küresel gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesini gördü!

Küresel gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesini gördü!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesini gördüğünü duyurdu.



FİYATLARDA SAVAŞ ETKİSİ!

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasınından sonra geçen sene Mart ayında rekor seviyesinden yaklaşık yüzde 23,4 gerileyen endeks, savaşla beraber 159,7 puana ulaşarak rekor kırmıştı.

Ayrıca, yüzde 124,3 puan olarak açıklanan mayıs ayı FAO Gıda Fiyat Endeksi verisi de 124 puan olarak revize edildiği belirtildi.

Küresel gıda fiyatlarının haziran ayında tekrardan bitkisel yağlar ve tahıllar öncülüğünde düşüş göstermesi dikkati çekti.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık bazda palm ve ayçiçeği yağlarının küresel fiyatlarındaki gerilemenin etkisi ile yüzde 2,4 inerek Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. Endeks, bir sene önceki seviyesinin yaklaşık yüzde 45,3 altına geriledi.

Tahıl Fiyat Endeksi, mısır, arpa, buğday ve pirinç fiyatlarındaki inişin etkisiyle aylık bazda yüzde 2,1 ve senelik bazda yüzde 23,9 düştü.

Küresel gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesini gördü!

ET FİYATLARI YÜZDE 2 YÜKSELDİ

Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya'da 2023-2024 şeker kamışı hasadındaki beklentilerin iyi olması ve durgun küresel ithalat talebinin tetiklediği peş peşe 4 aylık yükselişten sonra haziran ayında mayıs ayına göre yüzde 3,2 düştü. Endeks, senelik bazda ise yüzde 29,75 arttı.

Aynı dönemde FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, peynir fiyatlarındaki düşüşün sürmesiyle haziran ayında aylık bazda yüzde 0,8 ve senelik bazda yüzde 22,2 geriledi.

Et Fiyat Endeksi de haziran ayında yüzde 0,2 yükseldi.

FAO, küresel tüketim, üretim, ticaret ve stok eğilimlerine dair değerlendirmelerin bulunduğu Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayımladı. FAO, küresel tahıl üretiminin bu sene buğday üretiminde beklenen iyileşme ile geçen seneye göre yüzde 1,1 yükselerek 2 miyar 819 milyon tona çıkacağı tahmininde bulundu.

Hurda fiyatları resmen fırladı! Hurda fiyatlarına büyük zam geldi! 7 Temmuz 2023 hurda fiyat listesi

Kartlı ödemeler mayısta yüzde 125 arttı!

Bahçe Port projesi satışta! Yeni proje!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön