02 / 05 / 2024

Küresel petrol arzı Temmuz ayında yaklaşık 1 milyon varil azaldı!

Küresel petrol arzı Temmuz ayında yaklaşık 1 milyon varil azaldı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, dünyada günlük petrol üretimi geçen ay, bir önceki aya göre 910 bin varil azaldı ve 100 milyon 900 bin varil seviyelerinde gerçekleşti.



Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) bu yılın temmuz ayına ilişkin merakla beklenen küresel petrol piyasası raporuna göre, Suudi Arabistan’ın üretim kesintisi kararlarının da etkisiyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplam üretim seviyesi günlük 1,2 milyon varil azalma gösterdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konusu bu azalma ile grubun üretimi Temmuz ayında günlük 50,7 milyon varil ile 2021 yılının Ekim ayından bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, küresel günlük petrol üretimi geçen ay, bir önceki aya göre 910 bin varil azalma göstererek, 100 milyon 900 bin varil seviyelerinde gerçekleşirken OPEC+ dışı ülkelerin üretimi de yine aynı ayda günlük 310 bin varil artış gösterdi ve günlük 50,2 milyon varil seviyelerine ulaşmış oldu.

Küresel petrol arzı Temmuz ayında yaklaşık 1 milyon varil azaldı!

Yine paylaşılan bilgilere göre, OPEC+ grubunun lider üreticileri olan Suudi Arabistan ve Rusya'nın Ağustos ayında gönüllü arz kesintilerini Eylül'e kadar uzatacaklarını açıklamalarından sonra piyasaların 3. çeyrekte daha da daralacağı bildirilen söz konusu bu raporda, Riyad'ın başı çektiği bu kesintilerin 2023 yılının 3. çeyreğinde grubun ortak üretimini günlük 50,6 milyon varile kadar indireceği fakat rekor seviyelere ulaşacağı tahmin edilen OPEC+ dışı ülkelerin üretim seviyelerinin bu kesintilerin etkisini bir miktar azaltması bekleniyor.

Aktarılan detaylara göre, küresel petrol üretimin bu sene geçen seneye göre günlük 1 milyon 500 bin varil artış göstererek, 101 milyon 500 bin varil şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Küresel üretimin yaklaşık olarak yüzde 49’luk kısmını karşılaması beklenen ABD, Brezilya, Çin ve Guyana gibi OPEC+ dışı ülkelerin küresel arza günlük 1,9 milyon varil katkı sağlayarak senelik artışta en büyük paya sahip olması da bekleniyor.

Verilen bilgilere göre, gelecek sene de küresel petrol arzının günlük olarak 103 milyon varil şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Açıklanan rakamlara göre, OPEC+ dışı ülkelerin küresel arza katkısının günlük 1,3 milyon varil seviyelerinde çıkarak küresel arzdaki payının yüzde 49,9’ya çıkması bekleniyor. OPEC+ ülkeleri de gelecek sene günlük 160 bin varil ile kısıtlı bir artış yapacak.

Uluslararası Enerji Ajansı, yaz seyahat sezonunun beklenenden daha yoğun geçmesi, enerji üretiminde artış gösteren petrol kullanımı ve artan Çin petrokimya faaliyeti ile desteklenen dünya petrol talebinin bu sene rekor seviyelere çıkmasını bekliyor. 

Ayrıca küresel petrol talebinin bu sene geçen seneye göre günlük olarak 2,2 milyon varil artış göstererek 102 milyon 200 bin varil şeklinde olacağı beklenirken Çin'in söz konusu büyümedeki payının yüzde 70'in üzerinde olacağı öngörülüyor.

Ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı küresel talep artışı tahminini gelecek sene için  de günlük 150 bin varil azalttı. Küresel petrol talebinin de 2024 yılında günlük 1 milyon varil artış göstererek günlük 103 milyon 200 bin varil olması bekleniyor. 

Akaryakıt fiyatları için korkutan tahmin! ABD petrol fiyatı tahminini yükseltti!

Petrol fiyatları yükselişe geçti! Brent petrol bugün ne kadar? 8 Ağustos 2023 brent petrol fiyatı

Sıcak gelişme: Petrole zam geldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön