27 / 04 / 2024

Akaryakıt fiyatları için korkutan tahmin! ABD petrol fiyatı tahminini yükseltti!

Akaryakıt fiyatları için korkutan tahmin! ABD petrol fiyatı tahminini yükseltti!

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerinin petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturduğuna değinerek, bu sene ve gelecek seneye ilişkin petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti.



ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin merakla beklenen "Ağustos 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) en büyük üreticisi Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimine yönelik olarak gönüllü kesintiyi Eylül'ü de kapsayacak biçimdeki uzatma kararı ve 2023 yılının 2. yarısında küresel petrol talebinde beklenen artışlarının fiyat hareketlerinde etkili olacağı belirtiliyor.

Konu ile ilgili olarak aktarılan son dakika detaylarına göre, artış gösteren küresel petrol talebine rağmen Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerinin küresel petrol stoklarının düşmesine sebebiyet vereceği ve söz konusu bu durumun da sene sonuna kadar petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir şekilde baskı oluşturması bekleniyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, 2023 yılının ilk yarısında günlük ortalama olarak 600 bin varil artış gösteren küresel petrol stoklarının, 2023 yılının 2. yarısında günlük ortalama 400 bin varil gerilemesi bekleniyor. Yine aktarılan detaylara göre, gelecek sene de küresel stoklarda kısıtlı bir artış da öngörülüyor.

Verilen detaylara göre, bu çerçevede, Brent türü ham petrolün varil fiyatının sene  sonuna kadar 82,62 dolara çıkması bekleniyor. Yine paylaşılan detaylara göre, söz konusu bu rakam bir önceki raporda 79,54 dolar şeklinde tahmin edilmişti.

Akaryakıt fiyatları için korkutan tahmin! ABD petrol fiyatı tahminini yükseltti!

Paylaşılan bilgilere göre, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının da 77,79 dolar şeklinde olması bekleniyor. Yine aktarılan detaylara göre, söz konusu rakam geçen ay 74,61 dolar şeklinde öngörülmüştü. Gelecek sene de Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 86,48 dolar, WTI türü ham petrolün ortalama varil fiyatının da 81,48 dolar şeklinde olması öngörülüyor.

ABD'nin günlük ham petrol üretiminde de yükseliş bekleniyor

Yine aktarılan detaylara göre, ABD'de günlük ortalama ham petrol üretiminin bu sene  yaklaşık olarak 12 milyon 800 bin varil şeklinde olması bekleniyor. Geçen sene söz konusu bu rakam yaklaşık olarak 11 milyon 890 bin varil şeklinde kayıtlara geçmişti. Yine paylaşılan detaylara göre, üretimin 2024 yılında 13 milyon 9 bin varile çıkacağı da hesaplanıyor.

Paylaşılan bilgiye göre, küresel petrol arzının bu sene günlük 101 milyon 300 bin varil, gelecek sene de 103 milyon varil şeklinde olması öngörülüyor.

Ayrıca söz konusu bu artışın daha çok ABD, Kanada, Brezilya ve Rusya olmak üzere OPEC dışı ülkeler kaynaklı olması da bekleniyor.

OPEC ülkelerinde de ham petrol üretiminin bu sene günlük 28,1 milyon varile, gelecek sene de günlük 28,5 milyon varile yükselmesi bekleniyor. Diğer bir taraftan küresel petrol talebinin bu sene günlük 101,2 milyon varil, gelecek sene 102,8 milyon varil olması bekleniyor.

Tüketimde yaşanan bu artışta en büyük payın Asya, Orta Doğu ve Afrika olmak üzere OECD dışı ülkeler kaynaklı olması da bekleniyor. 

Hükümet vergide reform yapmak için kolları sıvadı! Yeni düzenleme geliyor

Ev sahipleri yüksek kiralar için okul sezonunu bekliyor!

ABD enflasyonu sonrası dolarda son durum! Dolar bugün ne kadar oldu? 11 Ağustos Cuma dolar/TL kuru


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön