27 / 04 / 2024

Son dakika! ABD petrol fiyatı tahminini yükseltti!

Son dakika! ABD petrol fiyatı tahminini yükseltti!

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), küresel petrol stoklarında beklenen azalmaya işaret ederek, bu yıl ve gelecek yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yükseltti.



ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin merakla beklenen "Eylül 2023 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) en büyük üreticisi Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimine yönelik günlük 1 milyon varillik gönüllü kesintiyi bu sene sonuna kadar uzatma kararının küresel petrol stoklarının azalmasına sebep olacağı ve söz konusu bu durumun sene sonuna kadar petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması bekleniyor.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, brent türü ham petrolün varil fiyatının, senenin son çeyreğinde ortalama 93 dolar seviyesine ulaşacağı, fakat OPEC+ üretim kesintilerinin küresel petrol üretimini talebin altına kalmaya zorlayarak gelecek sene petrol fiyatlarında yukarı yönlü risk oluşturması bekleniyor.

Son dakika! ABD petrol fiyatı tahminini yükseltti!

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, bu çerçevede, Brent türü ham petrolün varil fiyatının bu sene 84,46 dolar olması bekleniyor. Söz konusu bu rakam bir önceki raporda 82,62 dolar şeklinde tahmin edilmişti.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının da 79,65 dolar şeklinde olması öngörülüyor. Söz konusu bu rakam, geçen ay 77,79 dolar şeklinde öngörülmüştü. Gelecek sene de Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 88,22 dolar, WTI türü ham petrolün ortalama varil fiyatının da 83,22 dolar şeklinde olması bekleniyor.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, söz konusu fiyatların gelecek senenin ilk çeyreğinde varil başına 90 doların üzerinde kalacağı fakat senenin geri kalanında ortalama 87 dolar olacağı hesaplanıyor.

Söz konusu bu raporda, gelecek sene küresel petrol stoklarında beklenen artışın büyük ölçüde petrol talebinde yaşanan gerileme, OPEC dışı ülkelerin petrol üretimindeki artış ve Suudi Arabistan'ın gönüllü üretim kesintilerinin sona ermesinden kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

ABD'NİN GÜNLÜK HAM PETROL ÜRETİMİ ARTACAK

Aktarılan detaylara göre, ABD'de günlük ortalama ham petrol üretiminin bu sene yaklaşık olarak 12 milyon 780 bin varil şeklinde olması bekleniyor. Geçen sene söz konusu bu rakam yaklaşık olarak 11 milyon 910 bin varil şeklinde kayıtlara geçmişti. Üretimin 2024 yılında 13 milyon 160 bin varile çıkacağı hesaplanıyor.

Son dakika! ABD petrol fiyatı tahminini yükseltti!

Yine paylaşılan detaylara göre, küresel petrol arzının bu sene geçen seneye göre 1,2 milyon varil artış göstererek, günlük 101 milyon 180 bin varil, gelecek sene de 102 milyon 880 bin varil şeklinde olması tahmin ediliyor.

Yine verilen detaylara göre, söz konusu artışın daha çok ABD, Kanada, Brezilya ve Guyana’nın başı çektiği OPEC dışı ülkelerden geleceği, söz konusu bu ülkelerin üretimlerini bu sene günlük 2 milyon varil, gelecek yıl 1.3 milyon varil artıracağı hesaplanıyor. Böylelikle, OPEC dışı ülkelerin petrol üretiminin bu sene 67 milyon 850 bin varil, gelecek sene de 69 milyon 120 bin varil olacağı hesaplanıyor.

OPEC ülkelerinde de petrol üretiminin bu sene geçen seneye göre 840 bin varil azalarak günlük 33 milyon 330 bin varil olacağı, gelecek sene de günlük 33 milyon 760 bin varile çıkacağı tahmin ediliyor.

Diğer bir taraftan küresel petrol talebinin bu sene günlük 100 milyon 970 bin varil, gelecek sene ie 102 milyon 330 bin varil olacağı öngörülüyor.

Tüketimde yaşanan bu artışta en büyük payın Çin’in başı çektiği OECD dışı ülkeler kaynaklı olacağı tahmin ediliyor. Bu ülkelerin günlük petrol tüketimi bu sene 55 milyon 170 bin varilken gelecek sene bu rakamın 56 milyon 560 bin varile yükselmesi de bekleniyor.

OECD ülkelerinin günlük petrol tüketimi de bu sene 45 milyon 800 bin varil şeklinde tahmin edilirken gelecek sene 45 milyon 770 bin varile düşeceği öngörülüyor.

Küresel petrol arzı Ağustos ayında günlük yaklaşık 280 bin varil artış gösterdi!

Brent petrol yılın en yüksek seviyelerinde: 90 doların üzerinde işlem görüyor!

Yıl sonunda Türkiye’nin enerji faturası 71 milyar doları bulabilir!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön