20 / 05 / 2024

Küresel piyasalar Fed kararı sonrası temkinli hareket ediyor!

Küresel piyasalar Fed kararı sonrası temkinli hareket ediyor!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün politika faizini sabit bırakmasından sonra sınırlı da olsa pozitif bir seyir izlerken, bugün de gözler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarına çevrildi.



Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyona ilişkin tahminler de bu sene için yüzde 3,6'dan yüzde 3,9'a çıkartıldı.

Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrasındaki açıklamasında, neredeyse tüm Fed yetkililerinin, enflasyonu zamanla yüzde 2'ye düşürmek için bu sene bazı ek faiz artışlarının uygun olacağını düşündüğünü kaydetti

Verilen detaylara göre, alınan kararın yalnızca bu toplantıyla ilgili olduğunu vurgulayan Powell, "Temmuz toplantısı hakkında karar vermedik." dedi.

Yaşanan bu gelişmelerden sonra para piyasalarındaki fiyatlamalarda temmuz toplantısında Fed'in 25 baz puan faiz artışı yapacağına ilişkin beklentiler yüzde 70 seviyesine yükselirken, sınırlı da olsa Banka'nın faiz artırım döngüsünü yüzde 5,50-5,75 seviyesinde tamamlayabileceği öngörüsü de mevcut.

Küresel piyasalar Fed kararı sonrası temkinli hareket ediyor!

Verilen detaylara göre, dünkü kararların beklentilerden daha "şahin" algılanmasıyla emtia fiyatlarında oynaklık artarken, altının ons fiyatı, yeni günde 1.930 dolarla 17 Mart'tan bu yana en düşük seviyeleri test etti.

Diğer bir yandan, dün ABD'de resmi olarak açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), yıllık yüzde 1,1 artarak beklentilerin oldukça altında kaldı.

Yaşanan bu gelişmelerle dün New York borsasında S-P 500 endeksi yüzde 0,08 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,39 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,68 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık seyirle başladı.

Ayrıca Avrupa'da dün alış ağırlıklı bir seyir ön plana çıkarken, bugün gözler ECB'nin para politikası kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın toplantı sonrası gerçekleştireceği sözle yönlendirmelere çevrildi.

Para piyasalarında yaşanan fiyatlamalara göre, ECB'nin bugün politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, politika metninde ve Lagarde'ın açıklamalarında gelecek döneme ilişkin olası ipuçları yatırımcıların odağında yer alıyor.

Ayrıca dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,10, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,49, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,52 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,88 yükselirken Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne düşüşle başladı.

Yine paylaşılan detaylara göre Asya'da pay piyasaları güne Güney Kore hariç yükselişle başlarken, Çin Merkez Bankası (PBoC) ekonomiyi destekleyici adımlarını sürdürüyor.

PBoC, bugün 1 yıllık kredi faizini 10 baz puan düşürüp yüzde 2,65'e indirirken, fonlama miktarını da artırdı. Diğer bir yandan bugün ülkede açıklanan verilere göre, sanayi üretimi yıllık yüzde 3,5, perakende satışlar ise yüzde 12,7 arttı.

Japonya'da da çekirdek makine siparişleri yüzde 5,5 yükselişle beklentileri geride bırakırken, dış ticaret dengesi ise 1 trilyon 372,5 milyar yen açık verdi.

Vatandaşın bankalara olan borcu katlandı! Son bir yılda yüzde 82'lik artış!

Euro/TL kuru için geri sayım başladı! 7 saat sonra euronun kaderi belli olacak! 1 euro bugün ne kadar oldu?

Fed sonrası dolar güne nasıl başladı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön