20 / 05 / 2024

Küresel piyasalar merkez bankaları kararı sonrası pozitif seyrediyor!

Küresel piyasalar merkez bankaları kararı sonrası pozitif seyrediyor!

Küresel piyasalar, önemli merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklandığı ve yoğun veri gündeminin olduğu haftanın son işlem gününde pozitif seyrediyor.



Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, Fed'in beklentilerin üzerinde faiz artırabileceği ihtimaline karşın, ekonomik aktivitenin güçlü kalmaya devam etmesinin pay piyasalarında alış ağırlıklı seyri desteklediğini bildiri.

Verilen detaylara göre, dün altının ons fiyatı yüzde 0,8 artışla dört günlük düşüş eğilimini sonlandırırken, bakırın libresi yükseliş eğilimini üst üste 4. güne taşıyarak 9 Mayıs 2023 tarihinden bu yana en yüksek seviye olan 3,91 dolara yükseldi.

Ayrıca yaşanan bu gelişmelerle dün New York borsasında S-P 500 endeksi yüzde 1,22, Nasdaq endeksi yüzde 1,15 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,26 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de sınırlı düşüşle başladı.

Avrupa'da dün karışık bir seyir ön plana çıkarken, ECB'nin şahin tonu da dikkati çekti.

Ayrıca verilen detaylara göreD dün, 3 temel politika faizini 25 baz puan artırarak, yüksek enflasyonla mücadele de faiz oranlarını art arda 8. defa yükselten ECB, faiz artırımlarına gelecek dönemde de devam edileceğinin sinyallerini verdi.

ECB karar metninde, "Faiz kararları, gelen ekonomik ve finansal veriler, enflasyonun ana dinamikleri ve para politikası aktarımının gücü ışığında enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmeye dayalı olmaya devam edecek." ifadeleri yer aldı.

Küresel piyasalar merkez bankaları kararı sonrası pozitif seyrediyor!

Ayrıca bankanın enflasyon tahminleri ise bu sene için yüzde 5,3’ten yüzde 5,4’e ve 2024 yılı için yüzde 2,9’dan yüzde 3’e çıkartıldı.

Verilen detaylara göre, ECB Başkanı Christine Lagarde, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Avro Bölgesi’nde fiyat baskılarının yüksek kalmaya devam ettiğini ve enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya ara vermeyeceklerini dile getirdi.

Diğer bir yandan, bugün gözler Avro Bölgesi'nin enflasyon verilerine çevrilirken konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, mayısta yıllık Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 6,1 artmasının beklendiğini kaydetti. Avro Bölgesi'nde TÜFE nisanda da yüzde 7 oranında artmıştı.

Son dakika! Emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin hesaplara yatırılacağı tarih açıklandı!

Genel Sağlık Sigortası primleri Temmuz'da ne kadar olacak? Bir bir hesaplandı! Zamdan sonra ne kadar GSS primi ödenecek?

Borsa günü yükselişle açtı! 16 Haziran 2023


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön