10 / 05 / 2024

Küresel piyasalar merkez bankaları kararı sonrası pozitif seyrediyor!

Küresel piyasalar merkez bankaları kararı sonrası pozitif seyrediyor!

Küresel piyasalar, önemli merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklandığı ve yoğun veri gündeminin olduğu haftanın son işlem gününde pozitif seyrediyor.



Bir süredir dünya ekonomilerinin başlıca problemleri arasında yer alan enflasyon, sınırlı da olsa gerilemeyi sürdürürken, para politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Verilen detaylara göre Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmezken, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç temel politika faizini 25 baz puan artırdı. Bugün para politikası karalarını duyuran Japonya Merkez Bankası (BoJ) da politika faizini ve getiri eğrisi hedef bandını sabit bıraktı.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, Fed'in politika faizini sabit tutması ve sıkılaşma politikasının sonuna yaklaştığına dair beklentilerin artmasına karşın bu sene içinde 2 faiz artırımı daha olabileceği sinyali vermesinden sonra piyasalarda oynaklığın arttığını bildirdi.

Diğer bir taraftan dün açıklanan resmi verilere göre, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı 10 Haziran 2023 tarihi ile biten haftada 262 binle piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti ve 2021 yılının Ekim ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyesini korudu.

Yine verilen detaylara göre, ülkede sanayi üretimi de mayısta aylık bazda yüzde 0,2 azalarak, Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise Haziran ayında eksi 13,7 ile beklentilerin altında kaldı.

Küresel piyasalar merkez bankaları kararı sonrası pozitif seyrediyor!

Verilen deteylara göre, buna karşın, New York Fed'in açıkladığı imalat endeksi haziranda 6,6 ile perakende satışlar ise Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,3 artışla öngörüleri geride bıraktı.

Yine paylaşılan detaylara göre, makroekonomik verilerden alınan sinyallerin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını kaydeden analistler, sene sonunda Fed'in politika faizini yüzde 5,50-5,75 seviyesine çıkarabileceği fiyatlamalarının varlığını korumaya devam ettiğini belirtti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön