10 / 05 / 2024

Küresel piyasalar şokta! Altına darbe Japonya’dan geldi!

Küresel piyasalar şokta! Altına darbe Japonya’dan geldi!

Japonya Merkez Bankası’nın kararı altını vurdu. Japonya Merkez Bankası (BoJ), ultra gevşek para politikasında bir değişikliğe gitmeyip, getiri eğrisi hedef aralığını da artı/eksi yüzde 0,5 düzeyinde korurken, bu karar altın fiyatlarını vurdu.



Banka geçtiğimiz ay, piyasa işleyişini iyileştirmek için getiri eğrisi hedef bandını 25 baz puan genişletmişti. Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizlerinin getiri eğrisinin üst bandını aşmasının ardından BoJ’un bu ay da hedef aralığını yükseltmesi beklenmekteydi.

Küresel piyasalar şokta! Altına darbe Japonya’dan geldi!

JAPON YENİ DEĞER KAYBETTİ

Diğer taraftan yükselen enflasyonist baskılar karşısında bankanın ultra gevşek para politikasında bir ayarlama yapabileceği de beklentiler arasında idi.

Söz konusu bu beklentilerin gerçekleşmemesi ile Japon yeni dolar karşısında hızla değer kaybetti ve Dolar/yen paritesi yüzde 2,5 artışla 131,4’ü test ederken, Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizi de üst sınır olarak belirlenen yüzde 0,5’i aşmış oldu.

Diğer yandan BoJ’un ekonomik aktivite ve fiyat görünümüne ilişkin değerlendirme ve beklentilerinin yer aldığı metin de bankanın sitesinde yayımlandı.

Açıklanan metinde, Japon ekonomisinin, salgın ve arz yönlü kısıtlamaların etkisiyle projeksiyon döneminin ortasına doğru toparlanmasının muhtemel olduğu, ancak yüksek emtia fiyatları ve yurt dışı ekonomilerdeki yavaşlama kaynaklı aşağı yönlü baskıların sürmesinin beklendiği bildirildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön