10 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda endişe hakim! Endeksler, borsa ve dolarda son durum ne? 

Küresel piyasalarda endişe hakim! Endeksler, borsa ve dolarda son durum ne? 

Küresel piyasalar, enflasyon ve resesyon endişesiyle yeni haftayı karışık bir seyirle açarken, bu hafta dikkatler ABD'de açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerine odaklandı. Peki endeksler, borsa ve dolarda son durum ne?



Analistler, bu hafta ülkede açıklanacak haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin yatırımcıların odağında yer aldığını ifade ederek, enflasyon verilerinden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğine vurgu yaptı ABD'de çarşamba günü açıklanacak TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 3,1 yükselmesi öngörülüyor. 

Diğer taraftan, bu hafta ABD'de başlayacak bilanço sezonunun hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğine dikkat çeken analistler, özellikle cuma günü açıklanacak banka bilançolarının yakından izleneceğini aktardı.

Küresel piyasalarda endişe hakim! Endeksler, borsa ve dolarda son durum ne? 

Altının ons fiyatı yeni haftaya yüzde 0,1 düşüşle 1.923 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda önceki kapanıştan yüzde 0,3 daha düşük 77,9 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında S&P 500 yüzde 0,29, Dow Jones endeksi yüzde 0,55 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,13 değer kaybı yaşarken; ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftayı satış ağırlıklı bir seyirle açtı. 

Avrupa'da cuma günü karışık bir seyir dikkat çekerken, enflasyon ve resesyon endişesi varlık fiyatlarında baskılamaya neden oluyor. 

Fransa'da süren olaylar da risk iştahının baskılanmasına neden oluyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin enflasyonla mücadele çerçevesinde faiz artışlarını sürdüreceklerini belirtmeleri faiz iştahını törpülüyor. 

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artırımına gitmesine kesin gözle bakılırken, Banka'nın yıl sene sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırımı yapması öngörülüyor. 

Küresel piyasalarda endişe hakim! Endeksler, borsa ve dolarda son durum ne? 

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32 düşüş gösterirken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,48, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,42 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,99 arttı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya karışık bir seyirle giriş yaptı. 

Asya'da pay piyasaları haftaya alış ağırlıklı bir seyirle başlarken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın "Çin ziyareti sırasında yaptığı görüşmelerin verimli geçtiğini" ifade etmesi de risk iştahını katladı. Ülkede bugün açıklanan verilere göre, Haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0,2 düşerken, yıllık bazda değişmedi. Haziran ayında Üretici Fiyat Endeksi ise (ÜFE) yıllık yüzde 5,4 düşüşle beklentilerden daha çok azaldı. 

Japonya'da cari işlemler fazlası Mayıs ayında 1,9 trilyon yen ile tahminlerden düşük oldu. 

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 gerileme gösterirken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değerlendi. 

Küresel piyasalarda endişe hakim! Endeksler, borsa ve dolarda son durum ne? 

Yurt içinde cuma günü alıcılı seyrini üst üste üçüncü işlem gününe taşıyan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,75 yükselişle 6.187,09 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük ile haftalık kapanışına imza attı. BIST 100'de en yüksek seviye rekoru 6.223,26 puana taşındı. 

Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,1 düşerek 26,0625'ten kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,0640 seviyesinde seyrediyor. 

Analistler, bugün yurt içinde işsizlik verilerinin izleneceğine dikkat çekerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.250 ve 6.400 seviyelerinin direnç, 6.100 ve 6.000 puanın destek konumunda bulunduğunun altını çizdi. 

Doların güzergahı belli oldu! Amerika Merkez Bankası'ndan ilk açıklama geldi! 

Yüzde 50 zam gelmişti... Zamlı pasaport ücretleri ne kadar oldu? 

2023 Temmuz'da Aile Destek Programı ödemesi bitiyor fakat vatandaşlık maaşı geliyor! 2023 vatandaşlık maaşını kaçırmayın

Ekmeğe zam kapıda: Fırıncılardan 'Ekmek 7 lira olmalı' talebi geldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön