18 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi! Dolar, altın ve borsada son dakika!

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi! Dolar, altın ve borsada son dakika!

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesi karışık bir seyir izlerken, Fed Başkanı Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalardan alınacak sinyaller yatırımcıların odağına yerleşti.



Yine verilen detaylara göre altının ons fiyatı yeni güne yüzde 0,1 azalışla 1.964 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı ise, şu dakikalarda önceki kapanışın hemen üzerinde 83 dolardan işlem görüyor.

Dün New York borsasında, yükseliş eğilimini üst üste 12. işlem gününe taşımış olan Dow Jones endeksi günü yüzde 0,08, S-P 500 endeksi yüzde 0,30 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,61 artışla tamamladı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Yine verilen detaylara göre Avrupa'da Fransa hariç pozitif bir seyir izlenirken, Fed'in bugünkü faiz kararından sonra yarın da Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararı yatırımcıların odağında yer alacak.

Avrupa'da enflasyon baskısının ABD'ye göre daha güçlü kalmaya devam etmesi ECB'nin şahin tonunu korumaya devam edebileceği anlamı taşısa da, bölge genelinde ekonomik aktiviteye dair alınmış olan olumsuz sinyaller Banka'nın elini de zayıflatıyor.

Analistler konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada para piyasalarında ECB'nin yarın politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakıldığını kaydederek, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın karar sonrası yapacağı açıklamaların önemine değindi.

Yine verilen detaylara göre, Avro Bölgesi'nde özellikle çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin Banka'nın politika alanını daralttığını kaydeden analistler, resesyon ve enflasyon ikilemindeki politika yapıcıların yapacağı sözle yönlendirmelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olacağını belirtti.

Diğer bir taraftan, dün IMF'nın açıklamış olduğu raporda, geçen sene yüzde 3,5 olduğu tahmin edilen Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme hızının da bu sene yüzde 0,9'a gerilemesinin beklendiği belirtilirken bölge ekonomisinin 2024 yılında yüzde 1,5 büyümesinin tahmin edildiği bildirildi.

Küresel piyasalarda gözler Fed e çevrildi! Dolar, altın ve borsada son dakika!

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17, DAX 40 endeksi yüzde 0,13 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,20 değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 azaldı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Asya'da ise pay piyasaları, güne negatif bir seyirle başladı.

Çin Politbüro'nun emlak sektörünü destekleyeceğine dair yapmış olduğu açıklamalardan sonra  Çin hükümetinin ekonominin farklı alanlarını destekleyeceğine ilişkin beklentiler de sıcaklığını koruyor.

Ayrıca IMF raporunda, Çin'in bu seneye ilişkin ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 5,2 ve 2024 yılı büyüme tahmininin yüzde 4,5 şeklinde korunduğu bildirildi.

Diğer bir taraftan Avusturalya'da enflasyon yavaşlamayı sürdürüyor. Dün açıklanan resmi verilere göre ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 6 artışla beklentilerin altında gerçekleşti.

Ayrıca yine verilen detaylara göre kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 azalış gösterdi

Yine açıklanan rakamlara göre, yurt içinde dün düşüş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,35 azalış göstererek, 6.605,04 puandan tamamladı.

Ayrıca Dolar/TL, dün yüzde 0,1 azalışla 26,9223'ten günü tamamlamasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,9510 seviyesinden işlem görüyor.

IMF'nin dünkü raporunda, Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 3 ve 2024'te yüzde 2,8 büyümesinin tahmin edildiği bildirildi. Nisan'daki tahminlerde, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 2,7 ve 2024'te yüzde 3,6 büyüyeceği öngörülmüştü.

Diğer bir taraftan dün Koç Holding, Yapı ve Kredi Bankası'ndaki 575 milyon TL nominal değere kadar hissesinin hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile borsa dışında kurumsal yatırımcılara satış işlemini yaptı. Buna göre, 575 milyon adet pay dünkü kapanış fiyatına göre yaklaşık olarak yüzde 12 iskontoyla 11,75 TL'den satılarak toplamda 6 milyar 756 milyon 250 bin TL gelir elde edildi.

Konu ile ilgili açıklamalar yapan analistler, söz konusu satışın yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına ilgisinin arttığı biçiminde yorumlanabileceğini bildirdi.

Ayrıca bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de Fed'in faiz kararı ve Powell'ın açıklamalarının dışında inşaat izinleri ve yeni konut satışları verilerinin takip edileceğini kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.700 ve 6.800 seviyelerinin direnç, 6.500 ve 6.400 puanın destek konumunda olduğunu bildirdi.

Boş evlere vergi geliyor: Vergi ödemek istemeyenler evlerini satışa çıkarıyor! 

Tapu sahiplerine müjde! 5 yıldır ödediğiniz paralar geri veriliyor! Mutlaka alın!

Dul ve yetim Temmuz 2023 zamlarını gören inanamadı! Yeni ve zamlı dul-yetim maaşlarında son dakika! Acilen bakın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön