07 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda resesyon endişesi! BİST, dolar kuru ve diğer endekslerde son durum ne?

Küresel piyasalarda resesyon endişesi! BİST, dolar kuru ve diğer endekslerde son durum ne?

Küresel pay piyasalarında, geçtiğimiz hafta merkez bankalarının faiz artırımlarını sürdüreceği sinyali vermesinden sonra güçlenen resesyon endişeleriyle negatif bir seyir izlendi. İşte küresel pay piyasalarındaki son durum...



Makroekonomik veri tarafında ise cuma günü ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Aralık ayında 46,2'ye gerileyerek, sektörde 2020 Mayıs'tan bu yana olan en büyük daralmaya işaret etti.

Bu gelişmelerle cuma günü New York borsasında satıcılı bir seyir gerçekleşirken, artan resesyon endişeleri ile Dow Jones endeksi yüzde 0,85, S-P 500 endeksi yüzde 1,11 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,97 değer kaybı yaşadı. Endeksler geçtiğimiz hafta genelinde ise ortalama yüzde 2,2 geriledi ve 5 haftanın en kötü kapanışını yaptı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,49 seviyelerinden artış göstererek, yüzde 3,52'de dengelendi. Dolar endeksi ise 104,6 seviyesinde yatay bir seyir izledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya da gerileme ile başladı. 

Küresel piyasalarda resesyon endişesi! BİST, dolar kuru ve diğer endekslerde son durum ne?

Avrupa tarafında, doğal gaz tedariki sorunlarının en azından bu kış için depoların doldurularak çözülmesi ile enerji krizi endişelerinin geri plana atıldığı belirlenirken, açıklanan verilerin karışık sinyaller paylaşması resesyon kaygılarının güçlü kalmasını sağladı. Cuma günü açıklanan verilere göre Avro Bölgesi'nde Ekim 2022'de yüzde 10,6 olarak belirlenen yıllık enflasyon, Kasım ayın'da yüzde 10,1 ile çift hanede kalmayı sürdürdü. Diğer taraftan Avro Bölgesi'nde öncü PMI aralıkta imalat sanayide 47,8 ve hizmet sektöründe 49,1 ile beklentilerin üzerinde olsa da daralma bölgesinde kalmaya devam etti. 

Bu gelişmelerle Avrupa borsalarında cuma günü negatif bir seyir kaydedilirken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,67, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,08 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,27 değer kaybı yaşadı. Endekslerin haftalık bazdaki kayıpları da yüzde 3 civarına yakınlaşırken, 10 yıllık tahvil faizi Almanya, Fransa ve İtalya'da 5 haftanın en yüksek seviyesini test etti. Avro/dolar paritesi 1,06'nın üzerinde dengelenirken; Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise yeni güne yatay seyirle başladı.

Küresel piyasalarda resesyon endişesi! BİST, dolar kuru ve diğer endekslerde son durum ne?

Asya tarafında, Çinli yetkililer ülkede bu kış yaşanması beklenen üç koronavirüs dalgasından ilkinin içinde olunduğuna dikkat çekerken, yükselen vaka sayıları ekonomiye ilişkin endişelerin gündemde kalmasını sağlıyor. Çin'de ekonomi yetkililerine dayandırılan haberlerde, Çin Merkez Bankası'nın gelecek sene reel ekonomi ve finansal piyasalara bol likidite sağlayacağı, ekonomi politikalarında enflasyon ve istihdama odaklanılacağı ifade edildi. 

Japonya tarafında BoJ'un bu hafta gerçekleştireceği toplantıda politika faizini ultra düşük seviyede tutması öngörülürken, Japon hükümetinin, BoJ ile "yüzde 2'lik enflasyon hedefini mümkün olan en erken tarihte karşılama" taahhüdü veren 2013 ortak bildirisini revize etmeyi düşüneceği haberleri basında yer aldı. 

Asya borsaları yeni haftaya negatif bir seyirle başlarken, kapanışa kısa zaman kala Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,52, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 düşüş gösterdi. 

Küresel piyasalarda resesyon endişesi! BİST, dolar kuru ve diğer endekslerde son durum ne?

Yurt içinde BIST 100 endeksi cuma günü yükseliş eğilimine devam ederek günü yüzde 0,49 artışla 5.214,29 puandan tamamlarken, bu şekilde haftalık kapanış rekorunu da yüzde 4,18 geliştirmiş oldu. 

Dolar/TL ise geçtiğimiz hafta, önceki haftaya göre yüzde 0,06'lık sınırlı artışla 18,6542'den kapanırken, bankalararası piyasanın açılışında da yeni haftayı 18,6450'den açtı. 

Analistler, küresel pay piyasalarında artan resesyon endişeleri ile temkinli bir seyir izlendiğine dikkat çekti. Noel tatili öncesi bu hafta yoğun veri gündemi ile piyasalarda dengelenme çabasının öne çıkacağının altını çizen analistler, Japonya ve Türkiye'de de faiz kararlarının yatırımcıların odağında olacağını belirtti. 

Analistler, bugün veri gündeminin nispeten zayıf olduğunu ifade etti ve teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.100 puanın destek, 5.250 ve 5.340 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu aktardı.

2023 Trafik sigorta primleri ne kadar olacak?

Daha yolda satılıyorlar! Otomobil satışları neden patladı?

AnadoluJet'ten aile bilet kampanyası! Yüzde 30 dev indirimle uçma fırsatı! İşte kampanya detayları...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön