23 / 11 / 2024
fuzul

Kurumsal gayrimenkulün gündeminde dijitalleşme, net sıfır yarışı ve geleceğin çalışma düzeni bulunuyor!

Kurumsal gayrimenkulün gündeminde dijitalleşme, net sıfır yarışı ve geleceğin çalışma düzeni bulunuyor!

KPMG'nin gayrimenkul sektöründe değişimi tetikleyen başlıca faktörlerin neler olduğunu derinlemesine incelediği rapor belli oldu.




DİJİTALLEŞME DAHA DA ÖNEM KAZANIYOR

Şirketler senelerdir dijitalleşmek için çabalıyor. Pandemi bu yöndeki çalışmaları daha da acil hale getirdi. Görüşme yapılan tüm yöneticiler raporda, yeni dijital ürünler geliştirdiklerini ya da mevcut süreçlerini dijitalleştirdiklerini söylüyor. Bazı kuruluşların dijital dönüşüm yolculuğunun ortasında olduğunu gösteren rapor, bir kısım kuruluşun ise dijital ve yeni teknolojilerden faydalanma konusunda zaten oldukça ileri düzeyde olduklarını ortaya çıkarıyor.

NET SIFIR YARIŞI KRİTİK GÜNDEM MADDESİ

Sürdürülebilirlik, dünya çapındaki şirketler için en önemli öncelik halini aldı. Raporda görüşülen kurumsal gayrimenkul yöneticilerinin yüzde 93'ü çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) faktörlerinin, sürdürülebilirliğin ve net sıfır emisyon yarışının artık kuruluşları için kritik gündem maddeleri olduğunu söylüyor. Yöneticiler bu alandaki ilerlemeyi büyümelerini sağlayacak bir yol olarak görüyor. Bu nedenle çevre üzerinde daha az etkiyle daha temiz ve daha sürdürülebilir hale gelerek şirketlerinin değer zincirlerindeki karbon ayak izini azaltmak istiyorlar. Katılımcıların birçoğu, gayrimenkullerini ve araba filolarını karbondan arındırmalarının önemli öncelikleri arasında olduğunu aktarıyor.

GELECEĞİN ÇALIŞMA DÜZENİ TASARLANIYOR

İnsanların “çalışma” şekli de günümüzde dönüşüyor. Robotik ve yapay zekâ (AI) gibi gelişmiş otomasyon teknolojileri işleri, işin doğasını ve yetenek gereksinimlerini değiştiriyor. Pandeminin tetiklediği hızlandırılmış dijitalleşme süreci, insanların her yerden çalışmasına olanak vererek daha fazla çalışma esnekliğine yol açtı. Bu değişimin kurumsal stratejinin neredeyse her yönü üzerinde geniş etkileri oluyor. KPMG'nin raporunda yöneticiler, geleceğin çalışma düzeninin şirketlerinin yetenek ihtiyaçlarını ve stratejilerini yeniden tanımladığını ve şekillendirdiğini söylüyor ve buna göre yeni kurumsal stratejilerini uyarlıyorlar. Görüşülen kişilerin çoğu markanın, sürdürülebilirliğin ve çekici bir iş yerinin yetenek stratejileri üzerindeki etkisinden bahsederek yeni iş modellerinin yatırım kararlarını etkilediğini belirtiyor.


Geri Dön