Maaş zammı cebe girmeden eridi! Uzman isimlerden dikkat çeken yorum
Maaşlara yapılan zamlar daha cebe girmeden her şeye fahiş zam geldi. Akaryakıttan, beyaz eşyaya birçok kalemde KDV yükseldi. Acı reçete vatandaşın belini büktü. İşte tüm detaylar...
TEMİZLİK MADDELERİ ÜRÜNLERİ KDV’Sİ YÜZDE 20 OLDU
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile KDV genel oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a yükseltildi. Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda yapılan değişiklikle, genel KDV oranları 2’şer puan artırılırken, temizlik ürünlerindeki KDV artışı 12 puan oldu. Daha önce yüzde 8’lik ürünlerin yer aldığı II sayılı listede yer alan; sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, ürünleri bu listeden çıkarıldı. Listeden çıkarılan bu ürünler otomatikman genel KDV oranına tabi hale geldiler ve KDV oranları yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkmış oldu.
10 YILLIK PASAPORT HARCI 5 BİN 444 LİRA
Ehliyet hariç tüm harçlar yüzde 50 artırıldı. Bu artış, sürücü belgesi harçları hariç olmak üzere, pasaport, çalışma izni, tapu ve kadastro, ipotek, dava, noter, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçları da dahil olmak üzere pek çok alanda tahsil edilen harçları kapsıyor. Bu zamla beraber 6 aylık pasaportun harcı 689 liradan bin 34 liraya yükseldi. 3 yılın üzerindeki pasaportun harç bedeli ise 3 bin 295 liradan 4 bin 943 liraya çıktı. Kararda defter bedellerinin artırılmasına yönelik bir bilgi yer almadı. Defter bedelinin 501 lira olarak kalması durumunda 3 yılın üzerindeki pasaportun toplam maliyeti 5 bin 444 liraya ulaştı.
YURTDIŞINDAN TELEFON GETİRME DEVRİ BİTTİ
Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harcın 20 bin TL’ye çıkarılmasına karar verildi. Yeni harç miktarı yarından itibaren geçerli olacak. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde bu ücret 6 bin 91 TL’ydi. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7,3 katına çıkmış oldu.
IMF’Yİ BİLE ARAR HALE GELEBİLİRİZ
Ekonomist Mustafa Sönmez “Zengini değil, ortalama tüketiciyi yolacaklar vergi diye. KDV yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Benzin, tütün, alkol, elektronik cihazlarda KDV yüzde 20. KDV’si yüzde 8 olan birçok üründe oran yüzde 10’a çıkarıldı. İğneden ipliğe 2 puan vergi zammı geldi. Kaşığın ucuyla ver, sapıyla çıkar. Öyle bir kamu açığı batağına sapladılar ki ülkeyi hem SGK açıkları hem bütçe açıkları dikiş tutmaz halde. Banka ve şirketler için kurumlar vergisi artışı, tüketici için özellikle KDV yükünü artırmak, açığı daraltmaya yetmez. KKM yükünü TCMB ye atmak da yetmez. Batak büyüyecek. Türkiye, milli gelirine göre vergisi düşük bir ülke. 2022 GSYH 15 trilyon, alınan vergi 2.3 yani yüzde 15. Bu oran Fransa’da yüzde 40 a yaklaşıyor. Yani vergiyi doğru dürüst salmayan, toplamayan, adaletsiz vergi yükü olan bir ülke. Harcamalar da adaletsiz ve vergiye dayanmıyor. Çivisi çıkmış. Vergi yağmurunu görünce buna IMF’siz IMF programı diyen oluyor. Öyle değil. O dediğiniz 31 Mart 2024 sonrası. Şimdilik alacalı bulacalı bir şey yapıyorlar Enflasyona kaç, ücretlere tut! Faiz artışı göstermelik, seçim ekonomisi tedavülde. Böyle IMF programı olmaz. Göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
’22 YILLIK DÜZELTME’
Ekonomist Hakan Kara da sosyal medya hesabı üzerinden şu paylaşımı yaptı: “Bütçe dengesini yeniden tesis etme çabası makul. Öte yandan maliye politikasının bütçe dengesinin ötesinde refah, vergi adaleti, bölüşüm ve verimlilik gibi faktörler açısından da ele alınmasında fayda var. 2001 sonrası uygulanan politikaların ötesine geçmek istiyorsak bunu yapmamız gerekiyor. Etkin bir çerçeve için, örneğin yüksek miktardaki verimsiz teşviklerin (vergi, kredi, prim vs) gözden geçirilerek sadeleştirilmesi ve uzun vadeli sanayi politikası ile uyumlaştırılması sağlanmalı.”