Maaş zammı cebe girmeden eridi! Uzman isimlerden dikkat çeken yorum
Maaşlara yapılan zamlar daha cebe girmeden her şeye fahiş zam geldi. Akaryakıttan, beyaz eşyaya birçok kalemde KDV yükseldi. Acı reçete vatandaşın belini büktü. İşte tüm detaylar...
Seçim sürecinde artan bütçe yükü, asgari ücret ve memur maaşlarıyla birlikte arttı. Hükümet çareyi ise tasarruf adımlarından önce vergileri artırmakta buldu. Meclis’e sunulan torba yasada MTV’nin iki katına çıkaran madde de bulunuyor.
Cumhurbaşkanı imzasıyla yayımlanan kararlarla birlikte diğer vergi ve harçlar da yükseldi. KDV yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye yükseldi. Yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıktı. İşte vatandaşın belini büken vergi yükü. için uzmanların yorumları...
‘YANLIŞ POLİTİKALARIN YARATTIĞI YÜKÜN BEDELİNİ MİLLET ÖDÜYOR’
Karar gazetesinde yer alan habere göre, pasaport, noter ve vize harçları da yüzde 50 artırıldı. Akaryakıtta ÖTV artışının ardından KDV de yüzde 20’ye yükseltilerek çifte vergi zammı geldi. Maaş zamlarının vergiler üzerinden karşılanması tepki çekti. Tüketiciyi Koruma Derneği ‘Acı reçete yine millete. Krizin faturasını neden millet ödüyor?’ açıklaması yaptı. Muhalefet temsilcileri “Yanlış politikaların yarattığı bedeli beşikteki bebekten emeklilere tüm toplum ödeyecek” dedi.
DEVLET TASARRUF YAPMADI YÜKÜ MİLLETE YÜKLEDİ
KERİM ROTA: Satın alma gücü daha da düşecek. Böylece seçim vaatlerinin faturası dolaylı vergilerle yine orta sınıf ve dar gelirliye kesilmiş olacak.
HAKAN KARA: Bütçe dengesi yeniden tesis edilmeli ancak bütçe tedbirleri tasarruftan ziyade vergilere yüklendi.
UĞUR GÜRSES: Devasa bir bütçe açığına koşarken vergilerin artacağı açıktı. Sorun şu ki harcamaları kısma konusunda bir çaba yok.
YALÇIN KARATEPE: Her taraftan vergi yağıyor. Ele geçmeyen asgari ücret ve memur maaş zamları var ya, işte onlar gerçekte yoklar.
Türkiye ekonomisinde seçim öncesi alınan kararların acısı seçim sonrasında çıkmaya devam ediyor. Bütçede, dış ticarette ve piyasalardaki koca delik büyümeye devam ederken, buna bir de seçim vaatleri eklenince iş iyice sarpa sardı. Seçim öncesinde kesenin ağzını açan hükümet, bir dizi teşvik açıklamış, hiç olmaz denilen erken emeklilik (EYT) sistemini devreye almış ve yapılacak bütün zamları seçim sonrasına ertelemişti. O dönemde vatandaşlara toz pembe gelen bu dönem seçim sonrasında acı reçeteyle birlikte ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesiyle birlikte acı reçete de uygulanmaya başlandı.
Şimşek daha önce de vergilerle ilgili “Vergiyi, tabana yayacağız” açıklamasını yapmıştı. Dün sabah itibarıyla birlikte yeni vergiler de açıklandı. Daha önce motorlu taşıt vergisi, iki katına çıkarılmıştı. 2023 yılı için belirlenen genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilmişti. Çevre Kanunu’nda öngörülen cezaların iki katına kadar çıkarılması konusunda Cumhurbaşkanına yetki verildi. Torba kanun düzenlemesiyle birlikte, akaryakıt ve doğalgazın içinde yer aldığı sayılı ÖTV listesine, maktu vergi tutarlarının 6 aylık YİÜFE oranında otomatik olarak artırılmasını öngören bir madde de mevzuata girdi. Bunun hemen ardından gelir yaratıcı önlemler kapsamında ikinci bir bizi düzenleme ile vergi ve harçlar artırıldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile katma değer vergisi (KDV) genel oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a yükseltildi. Temizlik ürünlerinde KDV 12 puan arttı. Maktu harç tutarları yüzde 50 daha arttı. Cep telefonu kaydetme 20 bin lira oldu. Şans oyunlarında da vergi artışı oldu. Sigorta işlerinde bile muamele vergisi yüzde 20’ye ulaştı.