05 / 01 / 2025

Maaş zammı cebe girmeden eridi! Uzman isimlerden dikkat çeken yorum

Maaş zammı cebe girmeden eridi! Uzman isimlerden dikkat çeken yorum

Maaşlara yapılan zamlar daha cebe girmeden her şeye fahiş zam geldi. Akaryakıttan, beyaz eşyaya birçok kalemde KDV yükseldi. Acı reçete vatandaşın belini büktü. İşte tüm detaylar...



‘NEYSE Kİ MARKET POŞETİ HALA 25 KURUŞ’
Ekonomist İris Cibre “Vergiler altında eziliyoruz demeyin. Merak etmeyin KKM ye ödenen kur farkları yerinde. Pardon unutmuşum nüfusun birikimi olan tabakasına falan ödeniyordu o. Vergiler herkese yükseldi. Hepimize yükselmeyen tek şey market poşeti. Neyse ki hala 25 kuruş.”

MAAŞ ZAMMI YASALLAŞMADAN YOK OLDU
Ekonomist Uğur Gürses “Maaş zammı yasalaşmadan KDV zammı yürürlüğe girdi. Başkanlık rejiminin hızı müthiş. Devasa bir bütçe açığına koşarken, buna önlem almanın üç yolu vardı; gelirleri artırmak, harcamaları kısmak, hiçbir şey yapmadan açığı borçlanmayla finanse etmek. Son 1 yılda yüzde 15-20’lik absürt faizlerle kimse Hazine’ye gönüllü borç vermiyor. Vergi artışının geleceği çok açıktı. Sorun şu ki; harcamaları kısma konusunda henüz bir çaba yok. Madem Bakan Şimşek bütçe dengelerinin belirsizliğinin ortadan kalkmasını istiyor; parça parça adımları atarken bütüne dair bir şeyler de söylemeli. Harcamalar ne olacak? Borçlanma piyasası normale nasıl dönecek?”

ŞANS OYUNLARI DA ARTIK DAHA PAHALI OLACAK
Vergi oranı; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde 5’ten yüzde 10’a, at yarışlarında yüzde 7’den yüzde 14’e, diğer şans oyunlarında ise yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltildi. Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Böylece faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınan vergi yüzde 50 artacak.

BENZİNE DE ZAM GELİYOR
Ekonomistler de alınan kararları değerlendirdi. Ekonomist Oğuz Demir “KDV artışı sonrası sadece vergideki artıştan ötürü pompa fiyatları artacak. Benzin litre fiyatı 45 kuruşa yakın motorin litre fiyatı 40 kuruşa yakın yükselecek” dedi.

‘2001 MODELİNE GERİ DÖNÜŞ’
Gelecek Partili ekonomist Kerim Rota da “2001 Modeline dönüş. Artan vergilerle beraber düşecek satın alma gücümüz, 1997’den bu yana en yüksek Temmuz enflasyonu ile tanışmamızla daha da düşecek. Böylece seçim vaatlerinin faturası dolaylı vergilerle yine orta sınıfa ve dar gelirliye kesilmiş olacak” yorumunu yaptı.

‘ASGARİ ÜCRET VARYA O ARTIK YOK’
Ekonomist Yalçın Karatepe “Her taraftan vergi yağıyor. KDV oranları artmış, BSMVD artmış, yurtdışından getirilen telefon harcı çıldırmış. Hani şu henüz elinize geçmeyen yeni asgari ücret ve memur maaş zamları var ya, işte onlar gerçekte yoklar.” Ekonomist Doç. Dr. Baki Demirel “Yani işsizliği artıracağız, emekçinin kemerini sıkacağız, talebi öldürüp enflasyonu yeneceğiz. Bence başarı şansınız yok Sayın Bakan. Ancak en azından tarafınız belli. Sermayeden yana sıkı duruş sergiliyorsunuz. En temel sıkı duruş bu olsa gerek” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ CEZASINI NİYE BİZ ÇEKİYORUZ’
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birçok üründe vergilerin artırılmasına tepki gösterdi. TÜKODER “Sabah uyandığımızda yoksul tüketiciye yazılan acı reçete karşımıza çıktı. Verilen asgari ücret zamları, yoksul emekçinin eline geçmeden erimiş; emekli ise ölüme mahkum edilmeye çalışılmaktadır. Kötü giden ekonominin, büyüyen cari açığın, hoyrat harcanan kamu kaynaklarının ve boşalan hazinenin sorumlusu yoksul halk değildir” ifadelerine yer verildi. TÜKODER, dolaylı vergilerin yükseltilerek faturanın halka kesilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak “Ekonomiyi bu duruma kimler getirdi ise sorumlular onlardır. Geçmediğimiz köprülerin, oto yolların, tünellerin, kullanmadığımız havaalanlarının ücretlerinin döviz bazlı ödenmesi için kimler karar verdi ise, kimler eksik bilgilendirme ve hesaplar yaptı ise sorumlu onlardır. Bu artışlar kabul edilemez, krizin sorumlusu biz değiliz, neden faturasını biz ödüyoruz” açıklamasını yaptı.

‘SEÇİM JESTİNİ CEBİMİZDEN ÖDEDİK’
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, ülkenin AK Parti iktidarının uzun süredir yanlış ekonomi politikalarının sancılarını yaşadığını belirtti. Yeşildağ “Hükümet seçim öncesi uyguladığı telafi edici politikalar ve seçim sonrasına dönük vaatleriyle ülkeyi 5 yıl daha yönetme yetkisi almıştır. Ancak ekonomik sıkıntının ve yaygın ifadeyle ‘boş tencere’nin durumu ne olacaktır. AK Parti iktidarında uzun yıllar görev yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugünkü tablonun sorumlularından biridir. Emekçilerin çıkar ve beklentileri Şimşek’in politikalarıyla taban tabana zıttır. İşçileri, memurları ve emeklileri zor günler beklemektedir. AKP iktidarı bir kez daha krizin faturasını işçiye ve memura kesmeye hazırlanmaktadır.” TÜİK’in enflasyon hesabını “Bu rakamlara göre zam alacak işçi ve emekçi, aslında Cumhur İttifakı’nın ‘seçim jesti’ olan doğalgaz hamlesini cebinden ödemiştir” ifadeleriyle yorumladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön