18 / 07 / 2024

Mardin'de arkeopark yapılıyor!

Mardin'de arkeopark yapılıyor!

Mardin Müze Müdürlüğünce çocuklara yönelik olarak yapımına başlanan arkeopark 1 ay içinde hizmete girecek




Mardin Müzesinin önündeki arkeoparkın yapım çalışmalarını inceleyen Vali Hasan Duruer, Müze Müdürü Nihat Erdoğan'dan bilgi aldı.

Müzenin önünde çay bahçesinin hazineye ait yerlerini boşalttıklarını belirten Vali Duruer, bu alanda arkeopark yapıldığını söyledi.

Duruer, "Çocuk dostu müze yapıyoruz. Çocuklar müzeyi gezdikleri zaman sadece oradaki eserleri görüp gitmeyecek. Başlarında rehber eşliğinde eserlerin ne anlam ifade ettiğini, nasıl yapıldığını öğrenecek. Parkta çocuklar arkeolojik kazı da yapabilecek. Çocuklar için arkeolojik kazı alanı olacak. Çocuklar alanda sikke basabilecek, çamurdan heykel yapabilecek" dedi.

Erdoğan da parkın çalışmaların büyük oranda tamamlandığını, 1 ay içinde hizmete gireceğini bildirdi.

Yeni hedeflerle müzeciliği geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Erdoğan, bu çalışmaların en güçlü projelerinden biri olarak arkeoparkı sadece Mardin'deki vatandaşların değil Türkiye'nin gündemine getirdiklerini belirtti.

Müzenin eğitim ortamı olarak kullanılmasını istediklerini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Arkeolojinin öneminin kavratılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bilincin yerleştirilmesinde erken davranılması gerektiği düşüncesiyle arkeoparkın kapılarını minik arkeologlara açmayı hedefliyoruz. Çocuklar, hayatı anlamlandırma süreçlerinde geçmişle doğru bağlar kurduğunda birçok olayı daha gerçekçi değerlendirebilecektir. Okul ve ailenin vazgeçilmez eğitiminin yanı sıra sanat ve estetik duygularının geliştirilmesi, çocuğu yaşama daha doğru yollarla hazırlayacaktır. Arkeoparkın hedefi, çocukların müzenin önemini anlamasının, sanat ve estetik duygusu ve el becerisinin geliştirilmesinin, kültürel mirası tanıma, koruma ve yaşatma bilinci kazanmasının sağlanmasıdır."
AA


Geri Dön