Marmaris'te inşaatı mühürlenen otel yıkıldı!
Marmaris’in gizli cenneti Selimiye’de, denize sıfır noktada inşaatına başlanan ve belediye tarafından mühürlenen otel inşaatının yıkımına başlandı...
Marmaris’in gizli cenneti Selimiye’de, denize sıfır noktada inşaatına başlanan ve belediye tarafından mühürlenen otel inşaatının yıkımına başlandı. Yıkım kararının uygulanmasının ardından bölgede bulunan çok sayıda kaçak yapı sahibini yıkım endişesi sardı.
Ünlülerin gözde mekanı Selimiye’de 2013 yılı sonunda, petrol şirketi sahibi A.A. tarafından satın alınan arsa üzerinde 3 katlı 42 odalı otel inşaatı başlamıştı. Denize sadece birkaç metre mesafedeki otel inşaatında, 30 Mart seçimleri öncesi İl Özel İdaresi, daha sonra ise Marmaris Belediyesi tarafından mühürlenmesine rağmen, mühür fekki yapılarak çalışmalara devam edilmesi tepki çekmişti. Marmaris Dayanışma Derneği’nin, Kıyı Kenar Kanunu’nu da ihlal eden söz konusu inşaatın yıkılarak, alanın eski haline getirilmesini sağlamak amacıyla internet üzerinden başlattığı imza kampanyasına 3 bine yakın kişiden destek gelmişti. Vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin şikayetleri üzerine, otel inşaatı Haziran ayında Marmaris Belediyesi tarafından mühürlenerek durduruldu. Yıkım kararı inşaat sahibine tebliğ edildi. Ancak turizm sezonunun başlaması nedeniyle yıkım ertelendi. Söz konusu inşaatın yıkımına dün inşaat sahibi tarafından başlandı. İş makineleri sabahın erken saatinde inşaata getirilerek, kırıcılarla yıkıma başlandı. Otelin yıkımı bölge halkını tedirgin ederken, civarda 150’den fazla kaçak yapı sahibini yıkım korkusu sardı.
BÖLGE HALKI YIKIMDAN TEDİRGİN
Selimiye Muhtarı Şenol Deniz, yıkımı gerçekleşen otel hakkında, “Bu kadar büyük ve biçimsiz bir otel Selimiye’ye yakışmamıştı. Bir an önce yıkılıp temizlenmesi bölge turizmi adına sevindirici” dedi. Deniz, bölgedeki kaçak yapılara da değinerek şöyle konuştu:
"Selimiye’de yüzlerce kaçak inşaat var. 30 yıldır imar sorunları bir türlü halledilemedi. Vatandaş kaçak yapılardan dolayı tedirgin. Yıkım kararlarının uygulanması halinde herkes perişan olacak. Binaların yıkılması çözüm değil. Biz imar sorununun bir an önce halledilerek endişelerin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Yetkililerden somut bir adım atılarak çözüm üretilmesini bekliyoruz."
Selimiye’de 25 yıldır balıkçılıkla uğraşan Mehmet Karışma ise "Bu cennete turistler balık, yeşil ve deniz için geliyor. Bu yüzden burada kirlilik istemiyoruz" dedi.
Ünlü oyuncu Olgun Şimşek, bu yaz tatilini geçirdiği Selimiye’de söz konusu kaçak otel inşaatının duvarlarına, sprey boyayla ’beni yık’ yazarak tepkisini dile getirmişti.
BÜYÜKŞEHİR YASASI KAÇAK YAPILAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇTI İDDİASI
6360 sayılı Büyükşehir Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından, İl Özel İdaresi tarafından Muğla genelinde daha önceden tespit edilen yaklaşık 5 bin 597 kaçak yapı sayısında artış yaşandı. İki yıl önce söz konusu kanunla büyükşehir statüsü kazanan Muğla’da, İl Özel İdaresi ve belde belediyelerinin kapatılması ve denetimsizliğin kaçak yapılaşmanın önünü açtığı iddia ediliyor.
Özel çevre koruma, arkeolojik ve doğal sit alanlarına sahip turizm kentlerinde , son bir yılda özellikle sahil şeridi ve kıyı kesimlerinde kaçak yapılaşma arttı. Bodrum, Marmaris, Datça ve Fethiye gibi önemli turizm merkezlerinde boy gösteren kaçak yapılaşma sebebiyle, kıyılar ve arkeolojik alanlar tehdit altında. Şehirde devam eden kaçak inşaatlara bir merci yıkım kararı verirken, diğerinin çalışma ruhsatı vermesi dikkat çekiyor.
Milliyet