09 / 05 / 2024

Mashattan için yıkım kararı gelebilir: Mahkeme yapı denetim ve iskân belgelerini iptal etti! 

Mashattan için yıkım kararı gelebilir: Mahkeme yapı denetim ve iskân belgelerini iptal etti! 

Maslak'ta yıllar önce yapılan 10 blok ve 2 bin 200 konuttan oluşan Mashattan adlı sitenin yapı denetim ve iskan belgeleri sahte iskan alındığı belirtilerek, Mahkeme tarafından iptal edildi. 



T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre; İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Taşyapı İnşaat tarafından 2005'te temeli atılan 600 milyon dolarlık Mashattan projesi, 33 kat yükseklikte ve 10 kuleden meydana geliyor. 

CHP Meclis eski üyesi Hüseyin Sağ ve beraberinde birkaç vatandaşın Mashattan konutlarına ilişkin "yapı kullanma izin-iskân belgesi" hakkında yaptıkları suç duyurusundan sonra konu yargıya taşındı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Şişli Belediye Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Cemil Vasken Barın ve Faruk Akar hakkında "Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Sahteciliği" suçundan iddianame hazırlanmasının ardından bu iki görevli hakkında dava başladı. 

Mashattan için yıkım kararı gelebilir: Mahkeme yapı denetim ve iskân belgelerini iptal etti! 

İddianamede söz konusu iskân belgelerinin Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından incelendiğine dikkat çekilerek, skândaki Barın ve Akar’a ait imzalarının kendilerine ait olduğu, diğer imzaların diğer yetkililere ait olmadığının altı çizilmişti. 

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Cemil Vasken Barın’ın "suça karşı kastının olmadığı" nedeniyle beraatine karar verilirken, Faruk Akar’ın resmi belgede "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 ay hapis cezası verilmiş ve iyi hali dikkate alınarak hapis cezası 5 aya düşürülmüştü. 

Şişli Belediyesi yetkilileri ile ilgili yargı süreci devam ederken projenin yapı denetim firması da, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptal edilmesi istemiyle yargının yolunu tuttu. Başvuruyu karara bağlayan İstanbul 5. İdare Mahkemesi, yapı kullanma izin ve iskan belgelerinin iptal edilmesine hükmetti. 

Mahkeme kararında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğinin 10 ayrı yapı ile ilgili düzenlediği 3 Mart 2020 tarihli raporu işaret edildi. Kararda, Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan raporda, belgelerdik imzaların bir kısmının sahte olduğunun belirlendiği ve ilgililer hakkında yargı sürecinin sürdüğü ifade edildi. 

Bu arada sahte belgelerin, kullanımı zorunlu olmasına rağmen mekansal aldres sistemine kaydedilmediğine vurgu yapılarak, tek bir nüshasının bulunduğu onun da seneler sonra Taşyapı firmasından çıktığı da belirlendi. 

Mashattan için yıkım kararı gelebilir: Mahkeme yapı denetim ve iskân belgelerini iptal etti! 

Mahkeme kararında ayrıca projenin yer aldığı mahallenin 2014'te çıkartılan Büyükşehir Kanunu ile Sarıyer ilçesine bağlanmasına rağmen, yapı denetim ve iskan belgelerinin Şişli Belediyesi’nce hazırlanmış olmasının da hukuka aykırı olduğunun altı çizildi. Mahkeme heyeti, bu çerçevede dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi. Bu şekilde 2 bin 200 konutluk İstanbul’un ünlü Mashattan Projesi’nin yapı denetim ile iskan belgeleri iptal edildi. 

Mahkemenin yapı kullanma izin belgelerini iptal etmesinden sonra konutların tamamı iskânsız oldu. Bu durumda usule aykırı olarak tapuda yapılan kat mülkiyetine geçiş işlemlerinin iptal edilmesi ve bağımsız bölümlerin yeniden kat irtifaklı tapuya geçiş işlemlerinin yapılması öngörülüyor. 

Binaların elektrik ve su abonelikleri kapatılacak sonrasında da açtırmak istendiğinde şantiye tipi elektrik ve su bağlanacak. Kat irtifakına geçiş yapılması halinde Taşyapı’nın taşınmazlara yeniden iskan verilmesi için tüm belgeleri eksiksiz tamamlaması gerekli. Yapılacak denetimler sonrasında da yeniden iskân alınamazsa binaların imar kanununa aykırılıktan yıkımı söz konusu olabilecek. 

Rusya'daki kriz buğday fiyatlarını resmen uçurdu! Buğday, arpa, mısır kaç TL'ye yükseldi? Çiftçiler dikkat! 

Bir tıkla, vadeli mevduata yüzde 40 kazandıran kampanya! 150.000 TL’nin bir aylık getirisi ne kadar?

8 bankadan bayram öncesi şok açıklama! Garanti, Akbank, ING, İş Bankası bir bir duyurdu! Şimdi bakın!

Merkez’in sadeleştirme kararları ile kredi mekanizması normalleşme sürecine girecek!

 


Geri Dön