16 / 05 / 2024

Matrah artırımı nedir nasıl yapılır?

Matrah artırımı nedir nasıl yapılır?

Matrah artırımı, otomobillere ÖTV indirimi ile gündeme geldi. Bu konuya dair Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den ÖTV açıklamasıyla birlikte matrah düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Peki “Matrah artırımı nedir nasıl yapılır?” İşte detaylar!



MATRAH ARTIRIMI ÖNEMLİ Mİ?

Matrah ve vergi artırımı günümüzde birçok işletme veyahut şirketin kullandığı, uzun ve zorlu vergi incelemelerinden muaf tutulmasını sağlayan bir sistemdir. Matrah artırımı yaparak vergi incelemelerinden muaf tutulabilir. Matrah artırımının bu kadar yaygın olarak yapılmasının en önemli nedenlerinden birisi, vergi incelemelerinin zorlu bir süreç olmasından kaynaklanmasıdır. Vergi incelemelerinde işletmelere ait birden çok belgeyi tam olacak şekilde bir araya getirmeniz gerekir. Bu işlem geçmişe dönük geniş bir tarama ve araştırma yapmayı gerektirir.

Vergi incelemeleri sadece gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde dosyalamanızla da bitmez, aynı zamanda oldukça uzun da sürebilir. Dosya haline gelen bu belgeler gerekli kurumlar tarafından çok titiz bir şekilde incelenir, bu durum da vergi inceleme sürecinin uzamasına neden olur. Vergi incelemeleri ile geçen sürede meşgul olmamak için matrah ve vergi artırımı yöntemini kullanılabilir. Bir miktar ek vergi ödeyerek de vergi incelemelerinden muaf tutulma imkanınız bulunmaktadır.

HANGİ VERGİ TÜRLERİNDE MATRAH ARTIRIMINA GİDİLİR?

  • Stopaj vergisinde kullanılır. Bir ödeme daha sahibinin eline geçmediğinde, vergi borçlarının ödenmesi ile kısa süre içinde kesilen vergi türüdür.
  • Gelir vergisinde kullanılır. Gerçek kişilerin elde ettikleri gelirin bir bölümünü vergi olarak devlete ödemesidir.
  • Kurumlar vergisinde kullanılır. Bir kurumun elde ettiği kazançları üzerinden kesilen dolaylı veya dolaysız vergi türüdür.
  • Katma Değer Vergisinde kullanılır yani KDV’de kullanılır. Satışı yapılan bir mal veya hizmetin fiyatına doğrudan belirli yüzde oranlarına eklenen vergi türüdür.

KYK faizi silindi mi? KYK borç faizleri ne zaman siliniyor? KYK faizleri Resmi Gazete'de ne zaman yayınlanacak?

TOKİ Kahramanmaraş kura çekimi ne zaman?

TOGG ön sipariş fiyatı ne kadar? İşte TOGG ön sipariş verme 2022!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön