22 / 11 / 2024
fuzul

MEB okula dönüşecek dershanelere arsa verecek!

MEB okula dönüşecek dershanelere arsa verecek!

Gündemdeki konu dershaneler, mağduriyet yaşamayacak. MEB, özel okula dönüşecek dershanelere arsa bulacak. Okullaşacak dershaneye kredi verilecek. Öğrenci sıkıntısı da bursların artırılıp devlet tarafından karşılanmasıyla çözülecek....





Hükümet’in, dershaneleri özel okula dönüştürme kararının ardından başlayan tartışma giderek tırmanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bazı medya organlarında yer alan ve dershane işletmecilerinin “mağdur edileceği” yönündeki haberleri net bir dille yalanladı.  Dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinde kimsenin mağdur edilmeyeceğine özellikle dikkat çeken MEB, aksine, işletmeci, öğretmen, öğrenci ve velileri kapsayan geniş kapsamlı bir teşvik paketinin işaretini de verdi. Bakanlık, bir yandan okul dışı eğitim kurumlarına ihtiyacı en aza indirmeyi, diğer yandan da hem devlet okulları hem de özel okullardaki eğitim kalitesini yeni teşviklerle arttırmayı hedefliyor. 


SGK’DAN PRİM DESTEĞİ DE VAR


Yasa çalışması da bu kapsamda hızlandırıldı. MEB’in hazırlığı, “teşvik” uygulamalarını da beraberinde getireceği için Maliye Bakanlığı ve Hazine de, çalışmalara konunun mali boyutu yönüyle aktif olarak katılıyor. MEB’in öncülüğünde yürütülen ve geniş yelpazede teşvik içeren çalışmanın ayrıntıları da netleşmeye başladı. Buna göre, özel okula dönüşmek isteyen dershanelere arsa ve bina tahsisinden, kredi, vergi muafiyeti ve SGK prim desteğine varana kadar bir dizi “teşvik” kalemi yer alacak. Dershanelerin dönüşümü sürecinde işini kaybeden öğretmenlere, devlet okullarında “sözleşmeli” statüde istihdam olanağı sağlanacak. Teşvik uygulaması kapsamında, özel okullardaki burslu öğrenci oranı artırılacak, dar gelirli ailelerin başarılı çocukları özel okullara yönlendirilecek ve bu öğrencilerin yıllık ücretlerinin bir bölümü devlet tarafından karşılanacak. İşte AKŞAM’ın ulaştığı “teşvik” paketindeki ayrıntılar:


ÖZEL OKUL AÇMA YOLUNDA KRİTERLER ESNİYOR


Özel okula dönüşmek isteyen, ancak “özel okul olabilecek fiziki şartları” taşımayan dershaneler için, söz konusu kriterler, geçiş süreciyle sınırlı olmak koşuluyla yumuşatılacak. Bu durumdaki dershanelere, orta vadeli süre tanınarak, eksik kriterlerin tamamlanması istenecek.


ARSA, KREDİ, VERGİ MUAFİYETİ SAĞLANACAK 


Özel okula dönüşmek isteyen ve alana sahip olmayan dershanelere, arsa tahsis edilecek. Özel okulun kuruluş aşamasında ihtiyaç duyulacak parasal kaynak, faizsiz veya düşük faizli kredi imkanlarıyla karşılanacak. Belli bir süre vergi muafiyeti veya indirimi de uygulanacak.


OKULA UYGUN KAMU BİNALARI TAHSİS EDİLECEK 


Özel okula dönüşebilmek için uygun binaya sahip olmayan ve yeni inşaat imkanı bulunmayan dershanelere, okul amaçlı kullanıma uygun kamu binalarının tahsisi edilecek. Bu durumdaki küçük dershanelerin birleşerek, kamu binalarından düşük kira bedelleriyle hizmet vermelerinin yolu açılacak.


ÖĞRETMENLER DEVLET OKULUNDA İŞE ALINACAK


İşsiz kalacak dershane öğretmenlerinin, devlet okullarına sözleşmeli statüye geçişi mümkün olacak. Bu öğretmenlerin sigorta primlerinin bir kısmını da bir süre devlet ödeyecek. Böylece bazı dershanelerde güvencesiz çalışan öğretmenler de sosyal haklara sahip olacak.


ÖĞRENCİ GARANTİSİ FORMÜLÜ DEVREDE   


Özel okullarda yüzde 3 olan burslu öğrenci kotası yüzde 10’a çıkarılacak. Özellikle dar gelirli ailelerin başarılı çocuklarının bu kapsamında özel okullara yönlendirilmesi planlanıyor. Burslu öğrencilerin okul ücretlerinin tamamı veya bir kısmının karşılanması düşünülüyor.


SIKINTI ÇEKEN VELİYE 2 İLA 4 BİN LİRA VERİLECEK 


Çocuklarını özel okula göndermek isteyen ancak okul ücretini karşılamada sıkıntı çeken ailelere, yıllık 2 bin ila 4 bin lira arası teşvik verilmesi seçenekler arasında yer alıyor. Ailelere sağlanacak teşvik, devlet okullarında öğrenci başına yıllık maliyet hesaplanarak belirlenecek. 


DÖNÜŞÜM HEDEFİ YÜZDE  70


Dershanelerin özel okula dönüşümü sonucunda, eğitimde hâlâ yüzde 3 seviyesinde olan özel sektör payının yüzde 10 seviyesine çıkartılması planlanıyor. Düzenleme ve teşviklerle, 2014’ün sonuna kadar dershanelerin yüzde 70’inin özel okula dönüşmesi hedefleniyor.

 

Doruk Çakar/Akşam






Geri Dön