23 / 12 / 2024

Mehmet Şanal tasarladığı traktör kepçelerini yurt dışına ihraç etmek istiyor!

Mehmet Şanal tasarladığı traktör kepçelerini yurt dışına ihraç etmek istiyor!

Başkent Ankara’nın Çubuk ilçesinde demirci ustası iki kardeş, tasarımı ve üretimi tamamen kendilerine ait ve patenti tescilli "yerli" traktör kepçelerini yurt dışına ihraç etmek istiyor




Ankara’nın Çubuk ilçesinde demirci ustası iki kardeş, tasarımı ve üretimi tamamen kendilerine ait "yerli" traktör kepçelerini yurt dışına ihraç etmek istiyor.


Çubuk Sanayi Sitesi'nde babalarının yanında çırak olarak demirciliğe başlayan iki kardeş, tasarımı ve üretimi kendilerine ait traktör kepçesini üretti. Modelin patent ve tasarımını da tescil ettiren Şanal kardeşler, şu anda Türkiye'nin her yerine sattıkları kepçeleri yurt dışına ihraç etmeyi hedefliyor. 


Ustalardan Mehmet Şanal, ortaokuldan sonra babasının yanında ağabeyi ile çırak olarak işe başladıklarını söyleyerek, bir süre babasıyla pulluk, römork gibi zirai araç yaptıklarını ve daha sonra büyük kepçelerden esinlenerek traktörlere kepçe yapmaya başladıklarını belirtti. 


İlk kepçe yapma fikrinin pancar yüklemede çalıştıracak eleman bulamayan bir çiftçi ile yaptıkları konuşmadan çıktığını anlatan Şanal, "Daha sonra kepçeleri inceledik ve büyük kepçelerden esinlenerek traktörün arkasında kullanılan ilkel bir traktör kepçesi yapmaya başladık. Ürettiğimiz bu traktör kepçe, çok rağbet görmeye başladı. Bunun üzerine diğer işleri bırakarak sadece kepçe üretmeye başladık. Traktör kepçesi üretimi ile hayatımız değişti. Siparişleri yetiştiremiyoruz" diye konuştu 


- "İlk patentimizi 2007’de aldık"


Ürettikleri traktör kepçesini zamanla geliştirdiklerini, her model ve marka traktöre farklı tip geliştirdiklerini vurgulayan Şanal, ürettikleri traktör kepçelerinin Türkiye’nin her yerinden rağbet gördüğünü kaydetti. Patent ve tasarım tescilini aldıkları kendi markalarıyla satış yaptıkları traktör kepçeleri yurt dışına da satmak istediklerini vurgulayan Şanal, bu konuda tek sıkıntılarının çırak ve çalıştıracak usta bulamamak olduğunu ifade etti. 


İlk kepçeyi traktörün arka çekici kolları için yaptıklarını dile getiren Şanal, "Sonra işimizi geliştirdik ve traktörün ön tarafına yapmaya başladık. İlk üretimimize 1993’de başladık. Bugün tüm üretimlerimizi elektronik çağa uygun hale getirdik. Ürünlerimizde kullandığımız hortumlar hariç her şeyini kendimiz geliştirdik ve yine kendimiz üretiyoruz. İlk patentimizi 2007’de aldık. Tasarım tescilini biraz daha geliştirdikten sonra 2010'da yeniledik" şeklinde konuştu. 


Joistik kumanda kollu kepçelerin tomruk, balya, pancar, sap, saman, kum ve toprak yükleyiciler şeklinde üretildiğini aktaran Şanal, şunları kaydetti:


"Traktörün kapasitesine göre 350 kg’dan bir tona kadar ağırlık kaldırma kapasitesi olan kepçelerimiz bulunuyor. Bir kepçenin maliyeti 4 bin liradan başlar, 15 bine kadar çıkar. Ürünlerimizi Türkiye’nin her yerine satıyoruz. Bugün talep çok. Ama işçi sorunumuz var. Çırak bulamıyoruz, çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Talep var ama yetişme imkanımız olmuyor. 2 veya 3 kişi ile bu işte olmuyor. Şimdilik ağabeyimle beraber bu işi devam ettiriyoruz. Çırak ve işçi bulamadığımızdan dolayı kapasitemizi yükseltemiyoruz"


- Müşterinin görüşü


İlk kepçesini 10 yıl önce yaptırdığını söyleyen çiftçi Sabri Koç ise kepçeyi yenilemek için tekrar geldiğini belirterek, "Bu kepçelerden çok memnunuz. Yani 10 kişinin yaptığı işi yapıyor. Bununla her işimizi yapıyoruz. Örneğin sap yüklüyoruz, tarlada taş çıkıyor mesela taş atıyoruz. Bununla yapamayacağımız hiçbir iş yok. Kaldıramadığımız ufak bir çuvalımız oluyor, bununla yüklüyoruz. Önceden yardım etmeye komşulardan adam arıyorduk. Şimdi kendi işimizi, kendimiz görüyoruz. Kepçeyle her işimizi görüyoruz. Bizim gibi köyde yaşayan yaşlı adamların eli ayağı" görüşünü paylaştı.


AA


Geri Dön