29 / 04 / 2024

Merkez Bankası’ndan ihtiyaç kredi faiz oranlarına ilişkin kritik düzenleme!

Merkez Bankası’ndan ihtiyaç kredi faiz oranlarına ilişkin kritik düzenleme!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerine dönük yeni bir düzenlemeye imza attı. Banka, ticari kredilerden sonra ihtiyaç kredilerine de örtülü faiz üst sınırı getirdi.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ticari kredilerden sonra ihtiyaç kredilerine de faiz sınırı getirdi. TCMB’den bankalara gönderilen yazıda, tüketicilere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde ticari krediler için uygulanan şekle benzer bir şekilde faiz sınırı konulurken, bu sınırın üzerine çıkılması halinde menkul kıymet tutma yükümlülüğü getirildi.

 Merkez Bankası’ndan ihtiyaç kredi faiz oranlarına ilişkin kritik düzenleme!

BloombergHT'de yer alan habere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gönderdiği yazı ile bireylere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde ‘faiz oranı ve kar payı oranı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1,8 ile 2 katı arasında olanlara birinci kademede, 2 katından daha fazla olanlara ikinci kademede’” menkul kıymet tutma zorunluluğu getirilecek.

AYLIK FAİZ YÜZDE 1,55-2 BANDINDA

Merkez Bankası’nın konuya ilişkin düzenlemesiyle birlikte konut ve otomobil kredileri haricinde kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz oranı 1,37 seviyesinde olacak. Bu seviyenin yıllık basit faiz oranı yüzde 16,56 üzerinde oluşması halinde kredi faizlerinde bankaların menkul kıymet tutma yükümlülüğü olacak. Şu anki mevcut duruma göre, bankalar ihtiyaç kredilerine aylık yüzde 1,55 ile 2 arasında faiz oranı uyguluyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön