27 / 12 / 2024

Merkez Bankası'nın faiz indirmesine piyasa ne dedi?

Merkez Bankası'nın faiz indirmesine piyasa ne dedi?

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Banka beklentiler dahilinde marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirdi ve yüzde 8.25’e çekti. Banka politika faizini ise yüzde 7.25’te sabit bıraktı.



Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Banka beklentiler dahilinde marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirdi ve yüzde 8.25’e çekti. Banka politika faizini ise yüzde 7.25’te sabit bıraktı.


 Merkez Bankası (TCMB) faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan ile art arda yedinci defa düşürerek yüzde 8.25'e indirdi.


TCMB Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini beklentilerdoğrultusunda yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandını da yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25'te tuttu.


KORİDOR ŞU ANA KADARKİ EN DAR HALE GELDİ

Merkez Bankası böylece üst ve alt bant arasındaki farkı 100 baz puana indirerek faiz koridorunu şu ana kadarki en dar hale getirmiş oldu.


TCMB, geç likidite penceresi çerçevesinde borç verme faiz oranını da yüzde 10'dan yüzde 9.75'e indirdi.


Reuters anketine katılan 18 kurumun 17'i üst bantta 25 baz puan, biri 50 baz puan indirim tahmin ediyordu.


Ankete katılan kurumların tamamı politika faizi ve alt bandın sabit kalacağını tahmin ediyordu.


Art arda yedi aydır faiz koridorunun üst bandını düşüren TCMB'nin bu dönemde üst bantta yaptığı toplam indirim 250 baz puanı buldu.


MERKEZ BANKASI DAHA ÖNCE NE YAPMIŞTI

Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0'a ve Mayıs'ta da yüzde 9.50'ye ve Haziran'da yüzde 9.00'a gerilemişti. PPK marjinal fonlama faizini sonraki aylarda 0.25 puan indirdi.


DOLAR SINIRLI GERİLEDİ

Dolar/TL, TCMB'nin koridorun üst bandında beklentilere paralel 25 baz puanlık indirimi ardından sınırlı geriledi.


Karar öncesi 2.9509 seviyesinde olan dolar/TL, 2.9475'e geriledikten sonra saat 1410'da 2.9485 seviyesinde bulunuyor.



TCMB faiz kararı ardından dolar/TL 2,9519'dan 2,9442'ye kadar geriledi.


ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri sabit tutması ve artırımlara yavaş devam edeceği sinyali vermesi ardından dolar/TL de yönünü aşağı çevirmişti. 


FED DÜN AKŞAM NE DEDİ?

Fed dün yerel saatle akşam sonlanan iki günlük toplantısının ardından faiz oranlarını değiştirmedi fakat istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam etmesiyle beraber bu yılın sonunda para politikasında hâlâ sıkılaşmaya gidebileceğine dair güçlü sinyaller verdi.


Fed aynı zamanda 2017 ve 2018 yılları içinde daha az agresif bir faiz artış beklentisi açıklarken, uzun vadeli faiz oranı tahminini yüzde 3'ten yüzde 2.9'a indirdi.


Dün Fed kararları öncesi 2.9750 seviyesinde olan dolar/TL, 2.9500 seviyesine kadar geriledikten sonra bu sabah saat 0819'da 2.9549/2.9574 seviyesindeydi. 


PİYASA NE DEDİ?

MERKEZ BANKASI’NIN ODAK NOKTASI BÜYÜMEYE KAYDI...

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, faiz kararı sonrası geçtiği değerlendirmede şunları söyledi:


“Merkez Bankası’nın şu anda içinde olduğu politika patikasını yorumlarken, genel geçer bilinenlerin biraz dışına çıkmak gerekiyor. Son dönemde oluşan olumlu konjonktür ile beraber Merkez Bankası’nın elinde önemli bir fırsat olduğunu görmekteydik. Özellikle son dönemde küresel Merkez Bankaları’nın yarattığı düşük faiz ortamı, Eylül FOMC’sinde Fed’in beklemede kalması, öte yandan Moody’s açıklamalarından sonra kredi notu indirimi riskinin çok azalması ile beraber bu derecede bir faiz indirimi kesin gibiydi. Mali politika ayağında alınan önlemler ile beraber son dönemde Merkez Bankası’ndan da gerek munzam tarafında, gerekse de faiz patikası tarafında önemli bir destek gelmektedir. Haliyle enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde böylesine bir politika yaklaşımını büyüme ile açıklanabilir. 15 Temmuz sonrasında, zaten 3. çeyreğe dair düşük olan büyüme görünümü iç talebin de olumsuz etkilenmesiyle beraber daha da zayıfladı. Bu da 3. ve 4. çeyreğe ilişkin görünümün kuvvetlendirilmesinin gerekliliğine dair Merkez Bankası üzerine bir misyon yükselmiş gibi görünüyor.”


Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, "Merkez Bankası Eylül toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirim yaparak piyasa beklentisini karşıladı. Politika faizi ve  faiz koridorunun alt bandı sabit kalırken,  geç likidite penceresi borç verme faiz oranını da % 10,00'dan % 9,75'e indirdi. Karar metnine baktığımızda, son dönemdeki veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergelerin iktisadi faaliyetin ivme kaybettiği belirtilmiş. 15 Temmuz sonrası ekonomik aktivitenin yavaşlaması Merkez Bankası’nın önceliği olduğunu anlıyoruz. Bu cümle dışında dikkat çeken diğer bir nokta ise enflasyonda gıda kaynaklı bir düşüş beklenmesi. Bu da Eylül ayı enflasyonunda bir düşüş olabileceğini gösteriyor. Akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlamasının ise enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandıracak. Yapısal reform vurgusu toplantıda önemli yer tutmuş. Alınan tedbirlerin son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması bekleniyor. Ayrıca yapılan reformların büyüme potansiyelini artıracağı değerlendiriliyor. Bu toplantıdan,  Merkez Bankası’nın hükümetin destekleyici politikasına destek vereceği çıkarıyoruz. Para politikasında “sıkı duruş” ifadesi “temkinli duruş” olarak değiştirilmesinden de gevşeme adımlarının devam edeceği anlaşılıyor. Sonraki toplantılardaki kararlarda Merkez Bankası enflasyonu göz ardı ederek büyümeye odaklanacak. Sonraki toplantılarda 25 baz puanlık indirimlere devam edeceğini düşünüyorum. Bunun yanında zorunlu karşılıklarda indirim de devam edebilir. Ağırlıklı fonlama maliyeti %7.84’e kadar gerilemiş durumda. Üst bantta yapılacak indirimler ile koridor daraltılıp politika faizi %7.50’de sadeleştirme adımları sona erebilir" değerlendirmesinde bulundu.


İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “TCMB net bir şekilde büyüme odaklı bir görünüm içerisinde bulunuyor ve hükümetin destekleyici politikalarına paralel olarak faizi indirmeye devam edeceğinin sinyalini veriyor. Üst bantta faiz indirimi, gelecek aylarda da sıkı para politikası duruşunu bozmadan devam edebilir. Ayrıca gelecek ay gıda fiyatları kaynaklı olarak yine düşük enflasyon gelebileceği sinyalini veriyor. Küresel risklere odaklanmış bir görünümden çıkıp, birazda enflasyonu da geriye atarak büyüme odaklı bir turum içerisine giren bir Merkez Bankası olduğunu görüyoruz. TL üzerinde kararın büyük bir etkisi mevcut değil. Beklenen bir karar olması nedeni ile USD-TRY üzerinde büyük bir etkiye neden olmadı. Faiz indiriminin devam edeceği algısının da kur üzerinde şimdilik yukarı yönlü güçlü bir etkisi görülmüyor, ancak ilerleyen zaman içerisinde dolardaki güçlenmenin başlamasıyla birlikte TL üzerinde negatif ayrışmaya sebep olabilir. USD-TRY’de şimdilik dışarıdan etkilenme oranının daha ağır bastığını dolardaki küresel seyrin kur üzerinde etkili olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.


Hürriyet 


Geri Dön