01 / 05 / 2024

Merkez rezervlerinde şok eden hadise! Seçimden önce 9 milyar doları gördü

Merkez rezervlerinde şok eden hadise! Seçimden önce 9 milyar doları gördü

Merkez Bankası'nın rezervleri 14 Mayıs Genel Seçimlerinden önceki hafta 9 milyar dolarlık tarihi bir gerileme meydana geldi. Swap hariç kesin rezerv -57,8 milyar dolarla en aşağılara gelirken, kasadan altın satışı da devam etti.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) brüt rezervi 14 Mayıs Genel Seçimleri sonrası bir önceki hafta 6-12 Mayıs tarihlerinde bir önceki haftaya göre 9 milyar dolarlık rekor gerileme ile 105,1 milyar dolara düştü. Bu durumda brüt rezervde sene başından bu zamana düşüş, 23,7 milyar dolar oldu.

NET REZERV 21 YILIN DİBİNDE

TCMB’nin net rezervi de seçimden önce olan haftada 4,5 milyar dolar düşerek Şubat 2002’den bu zamana en düşük seviye olan 2,3 milyar dolara düştü.

Kesin rezervler bu halde senenin başından bu zamana toplam 25,2 milyar dolar gerilemiş oldu. İlgili olan 19 haftanın 13’ünde kesin rezervler düştü.

TCMB net uluslararası rezerv bilgilerini 2002 senesi başında tutmaya başladı. 2002 senesinin ilk beş haftası eksi olan net rezervler daha sonra hep artıda seyretmişti.

Merkez rezervlerinde şok eden hadise! Seçimden önce 9 milyar doları gördü

Net rezervlerde geçen hafta meydana gelen gerileme KKM’nin başlatılmadan önceki son hafta olan 17 Aralık 2021 haftasında kayıtlara geçen 9 milyar gerilemeden bu zamana dek görülen en keskin gerileme oldu.

Rezervler geçen sene gördüğü dip orandan sonra TCMB’nin aldığı çok sayıda rezerv yükseltici ve döviz talebini azaltıcı önleme rağmen dalgalı bir toparlanma sergiledi. Rezervlerde kazanımlarını, şubat ayındaki zelzeleden sonra ve seçim öncesinde geri verdi.

TCMB’nin swap hariç kesin rezervi de geçtiğimiz hafta 4,4 milyar dolarlık gerilemeyle -57,8 milyar dolara geriledi.

TCMB’nin swap ve Hazine varlıkları hariç net döviz pozisyonu da 12 Mayıs’ta -73,4 milyar dolar oldu.

Merkez rezervlerinde şok eden hadise! Seçimden önce 9 milyar doları gördü


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön