08 / 05 / 2024

Milyonlara müjde! Temmuz'da maaşlarla beraber o da yükseliyor! Yüzde 40 artış bekleniyor!

Milyonlara müjde! Temmuz'da maaşlarla beraber o da yükseliyor! Yüzde 40 artış bekleniyor!

Emekli ve memur zammı başta olacak şekilde pek çok kalemde gelirlerin yükselmesini sağlayacak Temmuz zammında son 2 haftaya girildi. Temmuz'da memur maaş yükselişine paralele olarak kıdem tazminatı tavanı da artırılacak. Peki kıdem tazminatı ne kadar artacak? İşte ayrıntılar...



Aynı iş yerinde en az 1 sene çalışan herkes kıdem tazminatı hakkına sahip oluyor ancak kıdem tazminatı almanın da bazı şartları bulunuyor. Kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılanlar kıdem tazminatından faydalanıyor. Bunun haricinde istifa edenlerin de bazı kriterler dahilinde tazminat alma hakkı bulunyor. 

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; istifa eden kişiler için kıdem tazminatına ilişkin istisnalar 1475 sayılı yasanın 14. Maddesinde açıklanıyor. Emeklilik, askerlik, kadınlar için evlilik, emeklilik için yaş dışındaki koşulların tamamlanması yeterli sayılıyor. 

Milyonlara müjde! Temmuz da maaşlarla beraber o da yükseliyor! Yüzde 40 artış bekleniyor!

KIDEM TAZMİNATI TEMMUZ'DA GÜNCELLENİYOR 

Kıdem tazminatında bir üst tavan bulunuyor. Maaş ne olursa olsun 1 sene için bu rakamı aşmayan bir maaş tazminat şeklinde ödeniyor. Kıdem tazminatı tavanı ise her yıl Ocak'ta ve Temmuz'da yeniden belirleniyor. 

GÖZLER HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASINDA

Hazine ve Maliye Bakanlığı taarfından Ocak ve Temmuz'da genelge yayımlanıyor ve yeni kıdem tazmiantı tavanı açıklanıyor. 

Milyonlara müjde! Temmuz da maaşlarla beraber o da yükseliyor! Yüzde 40 artış bekleniyor!

6 AYLIK MEMUR ZAMMI KADAR YÜKSELİŞ 

Kıdem tazminatı tavanı her 6 ayda bir memurlara uygulanan zam oranı kadar artış gösteriyor. Ocak'ta memur ve memur emeklilerinin yüzde 5 oranındaki toplu sözleşme artışı yüzde 7.5 olurken enflasyon farkıyla beraber kümülatif artış yüzde 30.95'e ulaştı. 

Bu oranla beraber Ocak'ta Kıdem tazminatı tavanı 10 bin 848 lira 59 kuruş olarak açıklandı. 2021 yılının 2. yarısında 8 bin 284 TL olarak uygulanan tavan, 6 Ocak tarihli genelgede 10 bin 596 olarak belirlendi. Ek zammın da yansıtılmasıyla yeni tavan 10b in 848 TL olarak güncellendi. 

Milyonlara müjde! Temmuz da maaşlarla beraber o da yükseliyor! Yüzde 40 artış bekleniyor!

KIDEM TAZMİNATINA NE KADAR ZAM GELECEK? 

Kıdem tazminatı tavanı Temmuz'da yeniden yükselecek.  Merkez Bankası'nın piyasa anketinden yapılan hesaplama kapsamında, memurların toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı ile birlikte zam oranları yüzde 40,25 olarak gerçekleşecek. 

Bu kapsamda, kıdem tazminatı tavanı yüzde 40,25 yükselişle 15 bin 215 TL'ye ulaşacak. Temmuz 2022'den itibaren işten ayrılan kişilere yeni tazminat tavanı üzerinden kıdem tazminatları ödenecek. 

Milyonlara müjde! Temmuz da maaşlarla beraber o da yükseliyor! Yüzde 40 artış bekleniyor!

Yani Haziran'da işten ayrılan 10 yıllık bir çalışan 108 bin 485 TL tazminat alacakken, aynı çalışan Temmuz ayından sonra işten çıktığında 152 bin 150 TL alabilecek. 

Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her sene değişen bir tavan tutar açıklanıyor. Çalışanın maaşı ne olursa olsun tazminat hesaplanmasında en üst rakam bu tutar oluyor. Bu tutar her sene Maliye Bakanlığı memur maaş katsayılarına göre hesaplanıyor. Temmuz ayında belirlenecek yeni miktar 31 Aralık 2022'ye kadar geçerli sayılacak. 

TOKİ'den konut almak isteyenlere büyük müjde! 18 il için bugün resmen başladı! Sakın kaçırmayın! İşte il il tam liste!

Milyonlarca emekli bekliyor! Emekli bayram ikramiyesi kaç lira oldu? Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? 

A101 23 Haziran aktüel ürünler kataloğu: Çaykur çay ve ayçiçek yağında çılgın fiyat! İşte 23 Haziran 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön