24 / 11 / 2024

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Evini boş bırakana ceza!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Evini boş bırakana ceza!

Sabah Gazetesi köşe yazarı Mevlüt Tezel, bugünkü yazısında evini boş tutan hak sahiplerine ceaza geleçeğine ilişkin konuyu kaleme aldı.




Sabah Gazetesi köşe yazarı Mevlüt Tezel'in bugün kaleme aldığı "Evini boş tutana ceza!" başlıklı yazısında yaşanan konut krizine sebep olarak boş bırakılan konutlara ve gerekçelerine değindi..

İşte Sabah Gazetesi köşe yazarı Mevlüt Tezel'in "Evini boş tutana ceza!" başlıklı yazısı...

***

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Evini boş bırakana ceza!

İnşaat sektörü temsilcileri konut üretim maliyetinin yükseldiği için yeni konut yapmanın zorlaştığını söylüyor. 2022'de konut fiyatlarında yüksek artışların yaşanacağına dikkat çekiyorlar. İnşaatta üretim azalırsa kiralar da artar. Bu da barınma sorunu yaratır.
İnşaat üretiminde kullanılan ham madde ucuzlarsa daha çok konut yapılır, fiyatlar da düşer diyebilirsiniz. Dünyada da aynı sorun yaşanıyor. Enerji ve ham madde eksikliği birçok ülkeyi etkiliyor. Yine de maliyetleri düşürecek çözümler üretilebilir. Benim önerim ise; boş duran evlerin vergisinin artırılması olacak. Daha önce de yazdım: İstanbul'da 400-700 bin arası hiç oturulmayan 'boş ev' olduğu tahmin ediliyor.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Evini boş bırakana ceza!


Bu boş duran daireler bir şekilde kullanıma açılmalı. Oturmaya müsait ama yıllardır satılmayan veya kiraya verilmeyen evlerin vergisi artırılabilir. Böylece mal sahipleri yüksek vergi ödemek yerine evin satış fiyatı ya da kirasında indirime gidebilirler.

YÜKSEK KİRA İÇİN...

Konut sorunu için daha radikal çözümler getirenler de var. Örneğin Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da geçtiğimiz yıl 512 bin Euro'ya kadar olan bir ev satın alan kişilere en az 4 yıl boyunca bu evde oturmak zorunluluğu getirildi. Amaç gayrimenkul rantının önüne geçmek. (Türkiye'de ise gayrimenkul en garanti, en kazançlı yatırım aracı olarak görülüyor. Bu da fiyatları sürekli yükseltiyor.) Amsterdam belediyesi bununla da yetinmedi şimdi yüksek kira beklentisiyle boşalan evler, belediye tarafından belirlenen süre içerisinde kiraya verilmezse ev sahipleri para cezasına çarptırılacak.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Evini boş bırakana ceza!


Yine geçtiğimiz yıl İstanbul gibi konut sıkıntısı çekilen Berlin'de halk referanduma gitti, dev emlak şirketleri tarafından yönetilen 200 binden fazla konut, ihtiyaç sahibi insanlara kiralanmak üzere kamulaştırıldı.
Aklın yolu bir! Pahalı kiralık evlere talep yoksa kiranın düşmesi gerekir. Ama bu akıl bizde bir türlü devreye girmiyor!

Ev kiraları işçilerin ücretleriyle yarışıyor!

Fırsatçı kiracılara dikkat! Hem kirasını ödemiyor, hem de..

Kira geliri olanlar dikkat! Kimler beyanname verecek?


Geri Dön