26 / 11 / 2024

Milyonlarca gayrimenkul sahibi ilgilendiriyor! Emlak vergisini kimler ödemeyecek?

Milyonlarca gayrimenkul sahibi ilgilendiriyor! Emlak vergisini kimler ödemeyecek?

T24 Gazetesi köşe yazarı Murat Batı, bugünkü köşesinde emlak vergisini kaleme aldı. İşte Murat Batı'nın '26 soruda “sıfır oranlı emlak vergisi” istisnası' başlıklı yazısı...




Soru 1) Sıfır oranlı emlak vergisinden (indirimli) kimler yararlanır?

Konuta ilişkin sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmak için Emlak Vergisi Kanunu m.8 uyarınca gazi, engelli, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan ve sadece Türkiye’de kanunla kurulu bir sosyal güvenlik kurumundan emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan biri olmanız gerekmektedir.  

Soru 2) Engelliyim ama bir belediyede santral görevlisi olarak çalışıyorum. Sahip olduğum eve ilişkin emlak vergisi istisnasından yararlanabilecek miyim?

EVK m.8’de sayılan bu kişilerden; gaziler, engelliler ve şehitlerin dul ve yetimlerin başka bir geliri olsa dahi bu istisnadan yararlanabilirken, işsizler ile emekli gibi sosyal güvenlik kurumundan aylık alanların kira ticari kazanç gibi başka bir gelirinin olmaması gerekmektedir. Yani gaziler, şehit dul ve yetimleri ile engelliler çalışsalar dahi ya da faiz geliri olsa dahi ya da şirket ortağı olsalar dahi sahip oldukları 200 metrekareyi aşmayan tek konut için emlak vergisi ödemezler.

Bu nedenle santral görevlisi, memur, işçi, kamuda ya da özel sektörde ücretli çalışsanız bile bu istisnadan yararlanabilirsiniz.  

Soru 3) Engellilik oranım en az yüzde kaç olmalı ki bu istisnadan yararlanabileyim?

Engelliler sahip oldukları konuttan dolayı emlak vergisi ödemezler. Bu kişilerin ayrı bir gelirlerinin olması bu uygulamadan yararlanmalarına engel değildir. Bu kişilerin engelli kartlarını belediyeye ibraz etmeleri yeterlidir. Engelli kartı olmayanların ise tam teşekküllü hastane raporunu belediyeye sunmaları yeterlidir. Engelli sayılma oranı ise en az yüzde 40’tır. Bazı belediyeler oranı yüksek tutuyor. Hata yapıyorlar, uyarınız belediye yetkililerini. Koşulumuz; Engellilere ait Türkiye’de TEK konutu olacak ve bu konut 200 metrekareyi geçmeyecek. Başka bir gelirinin olması önemi yoktur.

Örneğin yüzde 90 görme engelli Sacide Hanıma ait İstanbul Suadiye’de 180 metrekare tek konut bulunmaktadır. Sacide Hanım aynı zamanda bir üniversitede ücret karşılığı çalışmaktadır. Başka bir geliri olsa dahi bu uygulamadan yararlanacak yani sahip olduğu konut 200 metrekareden küçük olduğu için sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanacaktır.

Milyonlarca gayrimenkul sahibi ilgilendiriyor! Emlak vergisini kimler ödemeyecek?

Soru 4) Şehit eşiyim ve şu an kaldığımız ev 250 metrekare, bu istisnadan yararlanabilir miyim?

Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri sahip oldukları konuttan dolayı emlak vergisi ödemezler. Bu kişilerin ayrı bir gelirlerinin olması bu uygulamadan yararlanmalarına engel değildir. Koşulumuz; gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerine ait Türkiye’de tek konutu olacak ve bu konut 200 metrekareyi geçmeyecek. Başka bir gelirinin olmasının bir önemi yoktur. 200 metrekareyi geçerse maalesef bu istisnadan yararlanamayacak ve emlak vergisini ödemek zorunda kalacaktır.

Örneğin bir şehidin oğluna ait İstanbul Bakırköy’de 140 metrekare tek konut bulunmaktadır. Bu kişi aynı zamanda market işletmektedir. Başka bir geliri olsa dahi bu uygulamadan yararlanacaktır. Yani sahip olduğu konut 200 metrekareden küçük olduğu için emlak vergisi istisnasından yararlanacaktır. 

Soru 5) Pandemiden dolayı iki yıldır işsizim. Bankada 500 bin TL param var ve bu paradan 2021 yılında 50 bin TL faiz kazancı elde ettim. Bu istisnadan yararlanabilir miyim?

18 yaşını doldurmuş kişilerin ticari, zirai, doktorluk, avukatlık gibi serbest meslek kazancı, ücret geliri yoksa ve 2021 yılı için 53 bin TL’yi aşmayan faiz/repo kazancı varsa bu istisnadan yararlanır. Ancak bunlar, 200 metrekareyi aşmayan tek konut için sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanırlar. Yani emlak vergisi ödemezler.

Örneğin 35 yaşında işsiz ve başka da geliri olmayan Ahmet Bey sahip olduğu 150 metrekarelik tek konut için emlak vergisi ödemeyecektir.

Bu arada kişinin bankadaki parasının tutarının bir önemi bulunmamaktadır. Aslolan elde ettiği faiz gibi kazancın 2021 yılı için 53 bin TL’yi aşmamasıdır.  Şayet elde edilen faiz gibi kazancı, 2021 yılı için 53 bin TL’yi aşmışsa yararlanamaz.

Örneğin iki yıldır işsiz olan Ali Bey, 2021 yılında bankadaki parasından dolayı 60 bin TL faiz kazancı elde etmiştir. 150 metrekarelik tek konutu olan Ali Bey, 2021 yılında elde ettiği faiz kazancı tutarı 53 bin TL’lik sınırı aştığından bu istisnadan yararlanamayacak ve dolayısıyla da emlak vergisini ödeyecektir.

Soru 6) 15 yaşındaki Esra’ya ölen babasından 170 metrekare bir konut kalmıştır. Lise öğrencisi olan Esra, bu istisnadan yararlanabilecek mi?

Hiçbir geliri olmayıp ve 18 yaşını doldurmamış olup mülkiyetinde bulunan tek konut için bu istisnadan yararlanılamaz. Yani herhangi bir geliri olmayan Esra, 18 yaşını doldurmadığı için maalesef bu istisnadan yararlanamayacaktır. Ancak Esra’ya bakmakla yükümlü olan veli ya da vasinin de hiçbir geliri yok ise o zaman Esra’ya ait olan bu konut için sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılır.

Örneğin babası ölen 6 yaşındaki Cemal’e 120 metrekare bir konut kalmıştır. Velisi olan annesinin de hiçbir geliri yoktur. Bu durumda Cemal 18 yaşını doldurmamasına rağmen sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanacak yani emlak vergisi ödemeyecektir.

Soru 7) 20 yaşında üniversite öğrencisi Ali’ye ölen babasından 180 metrekare bir konut kalmıştır. Ayrıca babasından dolayı belli bir tutar aylık da almaktadır. Ali, bu istisnadan yararlanabilecek mi?

18 yaşını doldurmamış ya da doldurmuş kişi ölen anne/babasından dolayı aylık alıyorsa yine sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanacaktır. Ali, 18 yaşını doldurduğu ve 200 metrekareye kadar tek konuta sahip olduğu için ölen babasından dolayı aldığı aylık bu istisnadan yaralanmasına engel olmayacaktır.


Geri Dön