28 / 04 / 2024

Mimarlar, Taksim Meydanı projesini başarılı buldu!

Mimarlar, Taksim Meydanı projesini başarılı buldu!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın önceki gün kamuoyuna tanıttığı Taksim Meydanı’nın ağaçlandırılmasını öngören proje uzmanlar tarafından genel olarak başarılı bulundu. İşte mimarların proje ile ilgili görüşleri...




Araç trafiği yer altına alınarak yayalaştırılan, ancak beton denizini andıran haliyle eleştirilen Taksim Meydanı’nın yeni projesi uzmanlar tarafından genel olarak başarılı bulundu.


Mimarlar, Taksim Meydanı projesini başarılı buldu!




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın önceki gün kamuoyuna tanıttığı Taksim Meydanı’nın ağaçlandırılmasını öngören projeyi uzmanlara sorduk. Martta ihalesi yapılacak Taksim Meydanı çevre düzenleme projesinde betonun çirkinliklerini yok etmek için yeşil adacıklar oluşturulacak. İşte uzman görüşleri: 


Ağaçlar kamuoyunu mutlu edecektir 


- Mimar Erol Kuzubaşıoğlu: Projeyi gazeteden gördüğüm kadarıyla bana göre şu anda doğru bir karar verilmiş. En azından belli bir oranda yeşillendirilerek ve Gezi Parkı’yla ilişkilendirilerek. Projenin detaylarını bilmediğim için yorum yapmam çok zor. Ancak tabi trafiğin yer altına alınması, orada bir meydan oluşması bence iyi ve güzel bir durum. Ağaçlıklı olması benim tercihimdir. Meydanın, bu yeni halinin kamuoyunu daha mutlu edeceğini düşünüyorum. 

Meydan düzenlemeyi beceremiyoruz


- Mimar Sinan Genim: Bence biraz aceleye gelmiş. Laf ola beri gele şeklinde. Bu kötü görüntüyü kurtarmak için öylesine yapılmış bir şey.  Aslında meydanda ağaç olmaz. Zaten Belediye Başkanı kendisi de söylüyor. Daha önce İstiklal Caddesi’nde de ağaçlar vardı, Kadir Bey onları kaldırdı. İnsanlar arkasına giriyor, işiyor, pislik, çöplük. Ağaç parkta olur, meydanda olmaz. Dünyadaki meydanlara gidip baksınlar. Bu tür meydanlarda nasıl mimari çözümler uygulanmış. Dik ağacı, kapatsın her türlü hatayı. Daha önce Beyazıt Meydanı’na ağaç diktiler, ortada meydan diye bir şey kalmadı. Zaten nedense meydan düzenlemeyi bir türlü beceremiyoruz. Bu türlü alışkanlığımız da kültürümüz de yok. 


Bugünkü halinden çok daha iyi olacak

- Mimar Hakan Kıran: Taksim Meydanı'ndaki yeni düzenlemeyi şu andaki durumun düzeltilmesi olarak görüyorum. Maalesef bugünkü hali çok kötü. O nedenle yeni düzenleme bugünkü halinden çok daha iyi. Tabii ki meydanın bütün çevresiyle, büyük ölçekli nihai olarak ele alınması lazım. AKM ne olacaksa yani bütün bölge büyük ölçekli düşünüldüğünde başka daha radikal çözümlerle fonksiyon ve ruh katılmış daha esaslı çözümler ortaya çıkacağını umarım. 



Nebahat Koç/Akşam


Geri Dön