28 / 04 / 2024

Nazım Yavuz: Yalıtımda Ürün ve standartlar korunmalı!

Nazım Yavuz: Yalıtımda Ürün ve standartlar korunmalı!

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı sektörünün inşaat sektöründeki büyüme, kentsel dönüşüm projeleri, Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Isı Yalıtımı ve Enerji Performans Yönetmeliklerine bağlı olarak artıyor...



ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı sektörünün inşaat sektöründeki büyüme, kentsel dönüşüm projeleri, Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Isı Yalıtımı ve Enerji Performans Yönetmelikleri, Enerji Kimlik Belgesi gibi yasal düzenlemelerden olumlu yönde etkilendiğini ifade etti. Bunun sonucunda sektörün 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5 büyüyerek toplam 3 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını dile getiren Yavuz, getirilen yasal düzenlemelerin sektör adına olumlu gelişmeler olduğunu fakat üretimden uygulama aşamasına kadar getirilen standartların korunması yönünde mekanizmaların da artırılması gerektiğinin altını çizdi. 


Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı sektörünün 2013 yılında 3 müyar dolar büyüklüğe ulaştığını söyledi. Sektörün geçen yılı bir önceki yüa göre yaklaşık yüzde 5 büyüme ile kapattığını aktaran Yavuz, böylece düz ve eğimli çatı kaplamalarını toplam sektör büyüklüğünün de 130 milyon metrekareye ulaştığını dile getirdi. Sektörün inşaat sektöründeki büyüme, kentsel dönüşüm projeleri ve Enerji Verimlüiği Kanunu, Binalarda Isı Yalıtımı ve Enerji Performans Yönetmelikleri, Enerji Kimlik Belgesi gibi yasal düzenlemelerden olumlu yönde etkilendiğini kaydeden Yavuz, öte yandan sektörde süregelen haksız rekabet, ürün ve hizmet alanlarında standartların korunamaması ve bilinç eksikliği gibi sorunların da sektörün sağlıklı büyümesinde engeller teşkil ettiğini vurguladı. Haksız rekabet, standart dışı belgesiz ürünler ve kalitesiz hizmete dikkat çeken Yavuz, "Merpen altı ve haksız rekabet bu konuda önemli bir sorun. Belirlenen standartları/! uygulanması ve denetlenmesi, standardizasyonun kontrol edilmesi gerekiyor" dedi. 


Çatı sektöründe belgesiz ve taklit ürünler, üretim standartlarına uymayan malzemelerin kullanılması gibi sorunların yaşandığını dile getiren Yavuz, sektörde ayrıca çatı kaplama gibi faaliyetlerde yetkisiz, eğitimsiz ve kaçak elemanların çalıştırılmasının da yanlış uygulamalara sebep olduğunu aktardı. 


"İhracat yapabilmek için kaliteli üretim şart" Yavuz, üretim ve ihracat ilişkisinde kalitenin önemine dikkat çekerek, "Bugün derneğimize üye olan bütün sanayicilerimiz CE ve Avrupa standartlarında üretim ve ihracat yapıyor. İhracat yapabilmek için kaliteli üretim yapabümek lazım bunun için de süreç kalitenizi, ürün kalitenizi yukarı çekmeniz gerekiyor" diye konuştu. 

Üretim aşamasında hem kötü hem de iyi kaliteyi aynı anda üretme şansının olmadığını hatırlatan Yavuz, "Siz üretimde kalitenizi yukarıya çekiyorsunuz. Kaliteli mal üretiyorsunuz ama karşınızda standartların dışında üretim yapan firmalarla fiyat rekabeti yapmak zorunda kaldığınızda sıkıntı yaşıyorsunuz. Bu aslmda Türkiye'de birçok sektörün ortak problemidir" açıklamasında bulundu. Yavuz, yasal düzenlemelerle oluşturulan standartların sıkı kontrol mekanizmaları ile desteklenerek bu sorunların aşüması gerektiğini kaydetti. Standardizasyon, kontrol ve buna bağlı olarak eğitimi çatı sektörünün üç gereksinimi olarak sıralayan Yavuz, "Çatı sektörümüzü sanayiciler, dernekler olarak geliştirebümek için bize düşen görev, sektörü direklerdeki 'çatı yapüır' levhalarından sektörel olarak firmaların yaptığı yere getirebümektir" diye konuştu. 


"10 yılda 23 TL enerji kaybı" Türkiye'deki yapüarda çatı üzerine büincin yeterince oluşmadığına da değinen M. Nazım Yavuz, yaptıkları bir araştırma sonucu hatalı ve yalıtımsız çatüar yüzünden 10 yılda 23 müyar TL bedelinde enerji kaybının oluştuğunu da belirtti. Yavuz, doğru çatı uygulamalarıyla enerji bedellerinin yüzde 30 oranında düşebileceğini kaydederken, Türkiye'de yaklaşık 9 milyon binanın yaklaşık 7 milyonumda çatı yalıtımının olmadığını soyl'eâi! Toplumun çatı uygulamaları ile ilgili büinç düzeyini artırmak için 'Binalara manto giydirmek yetmez, şapkasını da takmak gerekir' sloganıyla bilgilendirme faaliyetleri yürüttüklerini düe getiren Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin enerji açısından dikkat etmesi gereken konulardan bir tanesi bu bizim tespitlerimize göre binaların yüzde 70'inin ısı yalıtımı yok. Bir binanın dışına mantolama yapüıyor, fakat çatı yalıtımı yapılmıyor." Binalardaki enerji kaybının yüzde 30'unun çatı yalıtımı olmamaMerpenaltı ve haksız rekabet sektörde önemli bir sorun. Belirlenen standartların uygulanması ve denetlenmesi, standardizasyonun kontrol edilmesi gerekiyor. 

sından kaynaklandığını üeri süren Yavuz, "Bırakın çatı katında oturanların konforsuzluğunu, sizin yaşadığınız sorunların birçoğu ısı yalıtımıyla ilgili, su yalıtımıyla ügili değil. Dolayısıyla biz enerjiyi çatüardan savuruyoruz. 10 yüda 23 milyar TL'lik bir kayıp var ve aslında o kadar zengin bir ülke değüiz, bunların farkında olmamız lazım" açıklamasını yaptı. Türkiye'deki konut talebi göz önüne alındığında çatı aralarının atü olarak kaldığına ve bu alanların da değerlendirüebüeceğine de değinen M. 

Nazım Yavuz, "Bu alanların kullamlması gerek, biz ÇATIDER olarak bir dönem belediyelere yönelik bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Şu anda sadece çatı dublekslerine izin verüiyor. Halbuki bağımsız olarak satüabüse, insanlar yaşayacağı için çatüara özen gösterüecektir. Isı yalıtımı yapüır, dolayısıyla hem kalite artışı gözlenir hem de konut açığına karşı bir fayda sağlanmış olur" dedi.



Dünya 



Geri Dön