11 / 05 / 2024

OHAL süresince depremzedelerden elektrik ve doğal gazda güvence bedeli alınmayacak!

OHAL süresince depremzedelerden elektrik ve doğal gazda güvence bedeli alınmayacak!

Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle olağanüstü hal (OHAL) kararı alınan ya da afet bölgesi ilan edilen şehirlerdeki elektrik ve doğal gaz tüketicilerinden, tüm dağıtım bölgelerinde OHAL süresince güvence bedeli alınmayacak.



Aktarılan detaylara göre, bu kapsamda, söz konusu şehirlerde faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketleri ile dağıtım lisansı sahibi Organize Sanayi Bölgeleri tarafından ve söz konusu şehirlerin dahil olduğu bölgesel kapasiteler için Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından OHAL süresince yeni lisanssız elektrik üretimi başvurusu da alınmayacak. Halihazırda alınmış olan başvurulara ilişkin komisyon toplantıları da OHAL süresi sonuna kadar ertelenecek.

Verilen bilgiye göre, ayrıca, söz konusu şehirlerde yer alan lisanssız elektrik üretim tesisleri, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin 28. maddesinin dokuzuncu fıkrası hükmünden OHAL süresince muaf tutulacak.

OHAL süresince depremzedelerden elektrik ve doğal gazda güvence bedeli alınmayacak!

Deprem bölgesindeki LPG piyasası lisans sahiplerinin bazı süreli yükümlülükleri de ertelendi

Aktarılan detaylara göre, EPDK'nin bir başka Kurul kararına göre de, 6 Şubat 2023 tarihinde başlamak üzere OHAL süresince, söz konusu şehirlerde kurulu ve işletmede elektrik üretim tesisi bulunan üretim lisansı sahibi tüzel kişiler ile şirket merkezi bu illerde olan üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin bulundurduğu teminat tutarının, Kaynak Bazında Destekleme Bedelinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar gereğince bulundurması gereken teminat tutarını karşılamaması halinde Usul ve Esaslar'ın 8. maddesinin beşinci fıkrası uygulanmayacak.

Bu şehirlerde serbest tüketicisi bulunan üretim ya da tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerin, söz konusu şehirlerdeki tüketim miktarlarına (çekişleri) tekabül eden dengesizlik miktarları da ilgili uzlaştırma dönemleri için piyasa takas fiyatı üzerinden değerlendirilecek.

Yine bu şehirlerde LPG piyasasında faaliyet gösteren tüm lisans sahiplerinin 5307 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatı kapsamındaki süreli yükümlülükleri 6 Şubat 2023 tarihinde itibaren OHAL süresi sonuna kadar ertelendi.

İTÜ’den çarpıcı deprem raporu: En belirgin yıkım nedenlerini tek tek açıkladılar!

Deprem tarım sektörünü de vurdu! Tarım alanlarının yüzde 16'sı deprem bölgesinde!

İstanbul'da 318 binada durduk yere çökme tehlikesi var! Acil önlem alınmalı!


Geri Dön