29 / 04 / 2024

Ömer Faruk Çelik'ten TOKİ arazi geliştirsin önerisi!

Ömer Faruk Çelik'ten TOKİ arazi geliştirsin önerisi!

Dar gelirlileri ev sahibi yapmak için kurulan TOKİ, asıl amacını unuttu. Artan ucuz konut açığının kapatılması için sektörden radikal bir öneri geldi: TOKİ inşaattan çekilsin, arazi geliştirsin..



Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nin 14'üncüsü sektörün ve iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. Zirveye EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik damgasını vurdu. 


Yıllık birinci el konut talebinin 600-650 bin adet olduğunu söyleyen Çelik, bu sayıyı artıracak yeni bir model bulamadıkları için konut satışlarının belli bir seviyede kaldığını belirtti. Metrekare fiyatları 3 bin-3 bin 500 lira arasında olan konutların çok kolay satılacağını ifade eden Çelik, İstanbul'daki arsaların bu fiyatlara inmeye imkan vermediğini söyledi. Ömer Çelik, bu nedenle de sosyal konut açığının her geçen gün daha da büyüdüğünü vurguladı. 


İNŞAATA KARIŞMASIN

Bu açığı kapatmak için Çelik'in bulduğu çözüm ise şöyle: "Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kapanacak. TOKİ, devletin arazi geliştiren birimi olacak. Devletin kentsel dönüşüm adına arazi üreten, geliştiren birimi konumuna gelecek. İnşaata karışmayacak." Çelik, gayrimenkul borsasının ise kurulsa dahi Türkiye'de yürümeyeceğini söyledi. 


Torun, GYODER'i bırakıyor

TORUN Center'da 10 işçinin hayatını kaybettiği kaza sonucu 1.6 milyon lira cezaya çarptırılan Torunlar GYO Yönetim Kurulu ve GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul borsası kurulmasına sıcak bakıyor. Torun, "Gayrimenkulü menkule çevirip ~ borsada satmanın modelini oluşturmalıyız. Yapsat şeklinde çalışanlar için artık sektör daraldı" dedi. Torun, GYODER'in yeni dönem seçimlerin ise yeniden aday olmayacağını söyledi. 


İSTANBUL Uluslararası Finans Merkezi'nin ruhsatını bu hafta aldıklarını söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2015'in öncelikli projesinin finans merkezi olacağını belirtti. 2015'te gayrimenkul sektörünün şahlanacağını ifade eden Ali Ağaoğlu, başta Ataşehir olmak üzere tüm mevcut projelerine de hızla devam edeceklerini vurguladı. 




Elif Akın-Millet


Geri Dön