27 / 12 / 2024

Orman yangınlarına karşı tampon bölge oluşturulacak!

Orman yangınlarına karşı tampon bölge oluşturulacak!

Orman yangınlarını önlemeye yönelik uygulamaya konulan Yangına Dayanıklı Orman Projesi ( YARDOP ) çerçevesinde yerleşim alanları ile ormanlık sahalar arasında tampon bölge oluşturulacağı da bildirildi.



Orman yangınlarını önlemeye yönelik uygulamaya konulan Yangına Dayanıklı Orman Projesi (YARDOP) çerçevesinde yerleşim alanları ile ormanlık sahalar arasında tampon bölge oluşturulacağı bildirildi.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü  İzmir  Orman Müdürlüğü, Manisa İli Yangına Dayanıklı Orman Projesi'nin (YARDOP) tanıtım ve bilgilendirme toplantısını Anemon Otel'de yapıldı.


Toplantıda konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, orman yangınlarının çıkış sebebinin daha çok insan ve yerleşim yeri kaynaklı olduğunu belirterek, yangına hassas bölgelere yanmaya dayanıklı ağaç türlerinin dikilmesi gerektiğini söyledi. Yangınların önlenebilmesi için orman sahası ile yerleşim alanları arasında tampon bölge kurulması gerektiğini ifade eden Bektaş. "Spil dağında çok sık yangın çıkıyor. Vakitlice ve yangına daha çabuk müdahale edildiği için biz bunu çok hissetmiyoruz ama bunu da bir maddiyatı var. Şehir ile ormanın birbirine ulaşmasını engellemeye yönelik olarak bir tampon bölge oluşturuyorlar. İlçe belediye başkanları ile görüştüğümüzde benim de kafama çok yatan bir proje oldu. Bunları yapabilirsek belki bir seyir yeri de kazandırmış olacağız'' dedi.


- İlk etapta 7,6 kilometre yapılacak


YARDOP Projesi hakkında bilgi veren İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise Manisa'nın sahip olduğu yüzde 41'lik orman alanı ile birinci derecede yangına hassas bölge olduğunu ifade etti. 2014 yılında çıkan 270 yangında 640 hektar alanın yandığına işaret eden Aydın, hazırlanan projeye ilişkin şunları söyledi: 


"Proje maliyeti yaklaşık 250 bin lira. Proje kapsamında yapılacak olan çalışma ile Manisa-İzmir girişinden, Manisa şehir çöplüğüne kadar yaklaşık 7,6 kilometre uzunluğundaki alanda çalışma yapılacak. Proje kapsamında kesilecek olan 1235 adet ağaca karşılık proje kapsamında oluşturulacak yolun kenarına 10 binin üzerinde ağaç dikilerek ormanlık alan desteklenecek.'' 


Toplanttıya katılan Orman Genel Müdür Yardımcısı Halil Coşkun ise 2000’li yıllara kadar yıllık 7 milyon metreküp endüstriyel odun üretimi yapılırken, bugün 14 milyon metreküpe ulaşıldığını kaydederek "Yapmış olduğumuz bakım çalışmaları 9-10 milyon metreküpler civarında iken bugün 18 milyon metreküp odun artırımının yapıldığını ve sanayiye döndüğünü belirtmek istiyorum. Ormanlarımıza bakım, onarım yaparak güzelleştirirsek o zaman biz mühendisliğimizi konuşturmuş oluruz. O zaman gelecek adına yenilebilir enerji olarak bundan faydalanmış oluruz ve gelecek adına çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmış oluruz” değerlendirmesinde bulundu.


Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ali Osman Başlı da projenin nasıl uygulanacağını sunum eşliğinde anlattı.


Toplantının ardından Orman Bölge Müdürülüğü'ne ait helikopter ile projenin uygulanacağı alan havadan basın mensuplarına gösterildi.


 

AA


Geri Dön