23 / 11 / 2024

Pasif evler elektriği tutarak enerji sarfiyatını azaltacak!

Pasif evler elektriği tutarak enerji sarfiyatını azaltacak!

Gelişmiş ülkeler ısıyı; kapıdan, bacadan, pencereden havaya savurmayan, kendi enerjisini üreten "pasif ev" kavramını üretti




Genelde ısı tasarrufundan; 'Pencereyi açma', 'Kaloriferi kapa', 'Ocağın altını söndür', 'Lambayı kapat' gibi önlemleri anlarız ama, kazın ayağı öyle değil. Mühim olan enerji tüketimini azaltmak, bir adım ötesi ise kendi enerjini üretmektir!..

Gelişmiş ülkeler ısıyı; kapıdan, bacadan, pencereden havaya savurmayan, kendi enerjisini üreten 'pasif ev' kavramını üretti. Türkiye'de bu kavram, büyük oranda 'ısı tasarrufu' yanıyla ele alınıyor. Böyle bakarsak, çatıdan, temele kadar ısı ve su yalıtımı güçlendirilmiş, Türkiye'nin ilk 'pasif evi', uzun yıllar Almanya'da yaşamış bir İzmirli tarafından, Urla'da inşa ediliyor.

180 metrekarelik bu evde evin maliyetinin yüzde 5'i kadarıyla ısı yalıtımı gerçekleştirilebiliyor. Ev bittiğinde, ısınma maliyeti ayda 10 ila 25 Euro arasına inecek.

Dünyada bulunan175 bin 'pasif ev'den 13 bini, bu konsepti ilk uygulayan ülke olan Almanya'da yapılmış. Almanya 2020'den sonra binalarda fosil yakıt kullanmayacak. Fransa ise bu yıl itibarıyla 'pasif ev' sertifikası arayacak.
Urla'daki evde, teknik danışmanlık servisi de veren KalekimMardav'ın markası 'Blue 'Safe Mavi Kale' ürünleri kullanılıyor. Türkiye'de yaygın olamayan 'marka ortaklığı' örneği veren Kale Grubu'nun kimyevi maddeler üreten şirketi Kalekim'in Genel Müdürü ve İZODER Başkanı Ferdi Erdoğan ile dünyanın kimya devi Dow Chemical ve Ravago ortaklığıyla kurulan Mardav'ın Genel Müdürü Levent Pelesen'le konuşuyoruz...

KÜRESEL REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ
Kalekim ve Mardav'ı binaların mantolamasında kullanılan mavi bir köpük bir araya getiriyor! Teknik dille ifade edersem, Dow Chemical'ın, İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan savunma sanayiinin talebi üzerine icat edilen ve sonradan yalıtım malzemesi olarak kullanılan 'styrofoam' ve poliüretan yalıtım sistemleri...

çevre ve şžehircilik Bakanlığı, 2011 yılında iskan için başvuran binalara 'enerji kimlik belgesi' zorunluluğu getirmişti. 2017 yılından sonra eski yapılarda da bu belge aranacak.

Türkiye'nin enerji formülü '23.20.30': 2023 yılında, tüketilen enerjinin yüzde 30'u yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak; 2 bin kwh saat olan kişi başına enerji tüketimi ise yüzde 20 oranında düşürülecek.

Avrupa Birliği yaklaşımı '20.20.20': 2020 yılında; birim üretim başına enerji tüketimi yüzde 20,1999 yılına göre emisyon yüzde 20 oranlarında azalacak ve toplam enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların oranı yüzde 20'ye çıkacak. Hedef gerçekleştiğinde 400 milyon ton petrole eşdeğer, 220 milyar Euro tasarruf edilecek.
Yeşil ekonominin, küresel rekabeti ne yönde etkileyeceği açık.

KALE'YE YENİ YÖNETİM
İç piyasada en hızlı büyüyen sektörlerin başında 'yalıtım' geliyor. 1990'larda 350 milyon dolar seviyelerinde olan ısı yalıtım malzemeleri pazarı, 2011 'de 3.5 milyar dolara yükseldi. 2023 yılında ise pazarın 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Erdoğan 'Talebin yüzde 3035'i TOKİ'den, geri kalanı da yenileme ve diğer müteahhitlerden geliyor. Suudi Arabistan ve Irak'ta da fabrika kurmak istiyoruz' diyor.

Bu arada yıllık 1.5 milyar liralık cirosunun önemli bir kısmı seramik bölümünden oluşan Kale Grubu'nda önemli değişimler yaşanıyor. Savunma sanayiine giren grup, geçen yıl Amerikalı ortaklarıyla uçak motoru, MKE ile Silahlı Kuvvetler'e satılacak ilk yerli piyade tüfeği üretimine başlıyor.

Yeni Ticaret Kanunu'nun öngördüğü düzenlemeyi, Zeynep Bodur Okyay 6 ay önce yaptı ve Koç'tan emekli Cengiz Solakoğlu, Yapı Kredi kökenli Burhan Karaçam ve eski Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ile eski AK Parti milletvekillerinden ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı Vahit Erdem'i bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak gruba kattı.
Serpil Yılmaz/Habertürk


Geri Dön