05 / 05 / 2024

Piyasa uzmanı borsada zurnanın zırt diyeceği tarihi açıkladı

Piyasa uzmanı borsada zurnanın zırt diyeceği tarihi açıkladı

Borsa İstanbul'da bankacılık endeksinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, "3 Ekim zurnanın zırt dediği yer olacak" ifadelerini kullandı. Cibre, hisse senetlerinde pozisyon almış fonların bu hisseleri taban olduğu sürece satamayacak zarar edeceğini söyledi.



Öncelikle bu fonlar ne iş yapar? Bunlar ismi üzerinde olduğu gibi arbitraj yapar. İki piyasa arasındaki farkları yakalayarak kar elde etmeye amacı güder. Bizim örneğimizde 2 aylık süreçte banka vadeli paylarda spota göre çok fazla hızlı gerçekleşen çıkışlar dolayısıyla yüksek faiz marjları yakalandı. Bununla birlikte arbitraj fonları da doğal olarak VİOP’ta satış, spot hissede alış işlemi yaparak iki taraf arasında yaşanan bu yüksek faizi değerlendirdiler. Eğer nakdi uzlaşı gerçekleşirse Cuma günü bu fonlar Vadeli paydan gelen karlarını alacak ve fakat spot taraftaki hisse portföylerinde kalacak. Normalde gerçekleşmesi gereken netleşme yaşanmayacak.

Bahse konu hisse senetlerinde pozisyon almış fonlar ise bu hisseleri taban kaldığı sürece satamayacak ve bu hisseler özelinde zarar yazılacak. Şu an tamamen tahminler üzerine konuşuyoruz, hangi fonların elinde bu hisseler kaldı bilmiyoruz, yazdığımız tamamen teorik ancak mantıken bazı fonların elinde kalmış olduğunu düşünüyorum.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön