07 / 05 / 2024

Piyasalar faiz kararına kilitlendi! Tüm ekonomistlerin tek tahmini var

Piyasalar faiz kararına kilitlendi! Tüm ekonomistlerin tek tahmini var

TCMB Para Politikası Kurulu için geri sayım sürüyor. Merkez Bankası faiz kararı, 24 Kasım Perşembe günü saat 14.00'te duyurulacak. Ekonomistler tek bir tahminde buluştu. İşte AA, Foreks, Reuters ve Bloomberg'ün faiz anketi sonucu...



BLOOMBERG ANKETİ
Bloomberg HT Araştırma’nın Kasım ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketi sonuçlandı.

Piyasa aktörleri TCMB'nin bu toplantıda da politika faizini düşürmesini bekliyor.

24 Kasım Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararı anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 9 seviyesine indirilmesi yönünde oldu.

Medyan beklentiye göre 2020 yılı Ağustos ayından sonra ilk defa faizin tek haneye inmesi öngörülüyor.

Piyasanın bu beklentisinin gerçekleşmesi durumunda, Türkiye'de politika faizi Ağustos 2020'den bu yana ilk kez tek haneye inecek.

Ankete katılan tüm kurumlar bu toplantıda faizde indirim beklerken; 16 kurum 150 baz puan, 1 kurum 100 baz puan, 1 kurum 125 baz puan ve 1 kurum 200 baz puan faiz indirimi öngörüyor.

REUTERS ANKETİ

Reuters anketine katılan ekonomistler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 85'i aşan enflasyona rağmen ekonomiyi canlandırma çağrısı sonrası bankanın para politikalarını daha da gevşeteceğini tahmin ediyor.

Bankanın beklentilere paralel bir adım atması halinde faizler dört ay içerisinde 500 baz puan indirilmiş olacak

Banka geçtiğimiz ay da beklentilerin üzerine çıkarak 150 baz puan indirmiş açıklamasında da indirim trendine son vermeden önce kasım ayında da benzer bir adım atılabileceği sinyalini vermişti.

Ankete katılan 14 ekonomist 150 baz puanlık indirim sonrası yılın bu seviyede kapatılacağını tahmin ederken bir tanesi aralık ayında bir kere daha düşürerek yüzde 8'e indirmesini bekliyor.

TCMB, yılın ilk 7 ayında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Banka, son üç toplantıda toplam 350 baz puanlık faiz indirimi kararı alarak, repo faizini yüzde 10,50 seviyesine indirmişti.

Merkez Bankası faiz kararı, 24 Kasım Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön