18 / 05 / 2024

Prim ödeme şartıyla kolay emeklilik fırsatı! Dikkat: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor...

Prim ödeme şartıyla kolay emeklilik fırsatı! Dikkat: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor...

Milyonları kapsayan isteğe bağlı sigortalılık çok sayıda vatandaşa kolaylık sağlıyor. Sigortalı bir işte çalışmayan kişiler de aylık prim ödeme koşuluyla emekli olabiliyor. İşte detaylar...



Eksik prim günlerini tamamlayarak emeklilik aylığı alabilir, sağlık hizmetinden faydalanabilir. Bu sene için isteğe bağlı sigortada en düşük prim günlük 144 TL (aylık 4 bin 292 TL) olarak uygulanacak.

Başlangıç tarihi Mayıs 2008 ve sonrasına denk gelenlerin emeklilik için 63 yaşını doldurması gerekiyor. Belirli bir süre kamuda çalışanlar gerekli şartları sağlamaları durumunda isteğe bağlı iştirakçi olarak primlerini ödeyerek emekli sandığı mensubu olarak emeklilik hakkı kazanabilir.

Sabah'ta yer alan habere göre, zorunlu sigortayla çalışmaya başlama durumunda isteğe bağlı sigorta primleri iade edilebiliyor. Kamuda iş sözleşmesinin askıda kaldığı sürede de isteğe bağlı sigorta yapılabiliyor.

Prim ödeme şartıyla kolay emeklilik fırsatı! Dikkat: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor...

Yeni asgari ücretle beraber güncellenen isteğe bağlı sigorta primi ile emeklilik konusunda merak edilen soruların yanıtları şöyle:

2023 YILI İÇİN İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ TUTARI NE KADAR?

İsteğe bağlı sigortada ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de alt ve üst sınır olarak iki şekilde ödeniyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en fazla da brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. Asgari ücrete ara zamla beraber en düşük isteğe bağlı sigorta primi aylık 4 bin 292 TL, günlük de 144 TL uygulanacak. Evde yardımcı çalıştıranlar, sigorta sağlık primini kendi ödeyenlerin söz konusu miktar üzerinden ödeme yapması gerekiyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Sigortalı çalışmakla birlikte ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan, malullük, yaşlılık aylığı almayan, 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan, 18 yaşını dolduranlar isteğe bağlı sigorta yaptırabilir.

Prim ödeme şartıyla kolay emeklilik fırsatı! Dikkat: Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor...

PRİM ÖDEYENLER EMEKLİLİK İÇİN HANGİ ŞARTLARI TAŞIMALI?

İsteğe bağlı sigorta primi öderken, emekli aylığı bağlanması için diğer emeklilik koşullarından ziyade talepte bulunulan ay veya dahil olmak üzere prim, prime dair hiçbir borcun olmaması gerekiyor. Emeklilik için talepte bulunulan isteğe bağlı sigorta sigortalının ödenmeyen prim varsa emeklilik talebi kabul edilmez.

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olacakların e-devlet üzerinden veya "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikametin yer aldığı adresteki sosyal güvenlik birimlerine başvurulması gerekiyor. Yeniden isteğe bağlı sigortalı olmak için de dilekçe ile müracaata bulunmak yeterli oluyor.

Hükümetten tersine göç adımı: İstanbul'dan memleketine dönenlere teşvik verilecek! 

Son dakika altın fiyatları yükselmeye devam ediyor Hemen 23 Temmuz 2023 altın fiyatlarına göz atın!

Benzine Salı günü 2 lira zam geliyor! Akaryakıta zam üstüne zam! Yeni fiyatlar tam bu kadar olacak! 


Geri Dön